Казанлъшкият съд отмени санкция на екоминистерството
Казанлъшкият съд отмени санкция на екоминистерството / netinfo
Казанлъшкият районен съд отмени изцяло наказателното постановление под № 12-3588/ 16.11.2006-та година на министъра на околната среда и водите на Република България Джевдет Чакъров, с което е наложена текуща имуществена санкция в размер на 10723 лева на “Габровница”-АД, село Горно Сахране.

Според определението на Съда, издаденото от РИОСВ наказателно постановление е незаконосъборазно, тъй като няма съставен акт за констатирано административно нарушение. Предвид на това Районния съд в Казанлък е приел, че няма образувано админстративно-наказателна преписка и на тази основа издаденото наказателно постановление е незаконосъобразно.

При направената проверка от РИОСВ -Стара Загора е установено, че на 21-ви септември миналата година е констатираноизпускане в атмосферния въздух на емисии от сушилен цех, превишаващи нормите на допустимите емесии вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух.

В резултат на констатациите на експертите и на база чл.69 ал.1 от Закона за опазване на околната среда и във връзка с чл.38, т.1 б.Б и чл. 20, ал.2 от Наредба № 2, на дървопреработващото предприятие е наложена текуща месечна санкция в размер на 10723 лева.

Санкцията еобжалванав РС в Казанлък от“Габровница”АД.

Извършената от съда служебна проверка е установила, че няма съставен акт от страна на РИОСВ за установяване на административното нарушение.

Решението на Казанлъшкия районен съд подлежи на обжалване пред Административния съд в Стара Загора в 14-дневен срок.