Казанлък
Казанлък / община Казанлък
Над 1000 участници ще събере от днес до неделя третото издание на Националния фолклорен конкурс „ Димитър Гайдаров – 1906г-1986г“, което се провежда в Казанлък. Инициативата е на гайдаря и преподавател Димитър Гайдаров,  внук на фолклориста, на когото е посветена проявата.

Конкурсът ще се проведе под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

Над 60 фолклорни формации и стотици индивидуални изпълнители от всички фолклорни области – Пиринска, Шопска, Тракийска, Странджа, Северняшка, Добруджа и Родопска ще покажат характерни за техните области песни, танци и облекло. Най – многобройни са представителите на Тракия. За поредна година много силно представени са фолклорните формации от община Казанлък, на което организаторите особено държат. В конкурса участват и множество деца и ученици от музикалните училища в България и фолклорни читалищни състави, и школи. Най – малките участници в конкурса са на 4 години, а най-възрастният над 80 години. 

Участията в конкурса ще бъдат оценявани от жури с председател проф. Тодор Киров от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Фолклористът Димитър Гайдаров, на когото е посветен конкурсът е един от най-изтъкнатите за времето си фолклористи не само в Казанлъшко, но и в България. Той е роден през 1906 г. Основател е на фолклорните ансамбли „ Арсенал“ и „ Искра“, които съществуват и до днес – единият към оръжейния завод в Казанлък, а другия към НЧ „ Искра“. Гайдаров създава още музикални школи за народни инструменти и народно пеене към някогашния Пионерски дом и НЧ „ Искра” в Казанлък, както и 54 фолклорни музикални школи, хорове и оркестри в населените места под Балкана. Възпитаници на Гайдаров са и едни от първите ученици на Средното музикално училище в град Котел. Освен музикант и диригент той е автор на множество инструментални и вокални фолклорни обработки.

Организатори на Националния Фолклорен  конкурс „ Димитър Гайдаров – 1906 – 1986г.“ са Община Казанлък, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, НЧ „ Възродена „ Искра“ и ФА „ Гъдулица“.