Казанлък ще има паметник и на Христо Ботев
Казанлък ще има паметник и на Христо Ботев / netinfo

Бюст паметник на Христо Ботев ще издигнат казанлъчани в емблематичния парк "Розариум" в града. Идеята е паметникът да е готов до средата на октомври, като парите за него 14 950 лева вече са осигурени.

Сред дарителите са: кметът на община Казанлък Галина Стоянова, Николай Ибушев,Почетен гражданин на Казанлък, общински съветник  в местния парламент и един от дарителите за паметника, членове на партия ГЕРБ и общински съветници от групата "Експерти за Казанлък".

Инициативата за Ботевия паметник  е на Драгомил Иванов, лидер на местните патриоти и негови сподвижници, които работят по идеята от 2012 г.

"Христо Ботев е вторият по значимост за нашата национална история герой и  е недопустимо Казанлък да няма негов паметник",  заяви за Дарик Драгомил Иванов.

Бюстът - паметник на Ботев ще бъде  поставен в зелена площ до изграждащия се Музей на розата в Казанлък. Автори на бюста-паметник ще са казанлъшките скулптори Иван Колев и Николай Фитков. За изработката му  ще се използва мрамор, камък и месинг.

Ботевият паметник в емблематичния за казанлъчани „Розариум"  е само началото от кампанията за възстановяване на паметните знаци от българската и местна история, в създадения преди повече от 100 години казанлъшки парк.