Казанлък: пари няма, действайте
Казанлък: пари няма, действайте / netinfo

С 1 милион и 100 хиляди лева се намалява държавният трансфер на субсидията за община Казанлък, като част от общите рестриктивни бюджетни мерки на кабинета. Това стана ясно по време на заседанието на Общинския съвет на Казанлък. За тази цел съветниците призоваха кмета на Казанлък Стефан Дамянов сам да реши от къде точно да се опестят направените предварително разчети за различните разходи. За внасянето на конкретен доклад по случая кметът е поискал краен срок 10-ти август.
В същото време единственият отговорен орган за приемането на актуализация, на база направените промени от законотворците в Народното събрание е Общинският съвет. Той е органът на местното самоуправление, който ще носи отговорност за неприемането на бюджетната актуализация в срок, стана ясно още от заседанието.
На последната преди лятната ваканция сесия съветниците на Казанлък задължиха общинската администрация да предприеме спешни мерки по отношение на основния ремонт на покрива на училището в село Копринка. За целта са нужни 90 хиляди лева. Според директорката на училището , проблемът с покрива е от 20 години.
Общинските съветници на свой ред твърдят, че вече две години ремонта на покрива се залага в бюджетите на общината, но по неясни причини администрацията в последствие не предприема нужното.
Да не се решават въпросите на парче, защото всички имат нужди, призова на свой ред зам. кметицата Евгения Чернева.
70 хиляди евро ще трябва да инвестира до края на годината на територията на община Казанлък фирмата „Ветроком" ЕООД, на база съвместен договор между фирмата и общината, решиха още съветниците. Инвестицията трябва да е в апаратура за местната болница, реконструкция на пътища в две села и покривни конструкции на детски заведения в тях. Дружеството ще експлоатира ветропарк в землища на община Казанлък и в района на „Бидек".
На заседанието стана ясно, че от началото на годината на практика общинския съвет е без правно обслужване, заради отказа на кмета да подпише старите договори на юристите и се разплати с тях. На свой ред кметът възрази срещу сумите, които Съветът е приел за адвокатски хонорари, които се различавали в пъти от тези на юристите на общината. Без договор вече 7-ми месец е и специалистът по връзки с обществеността на Общинския съвет.
Не подписвам договорите, защото получавам несъвместими предложения, бе кметският коментар по спорни въпрос.
От текущия контрол на съветниците по изпълнение на решения на Съвета, стана ясно, че заради липса на средства тази година и редуцирането на парите в културния календар няма да се провеждат Дните на тракийската култура в Казанлък.