Казанлък обменя опит с Грас за Музея на розата
Казанлък обменя опит с Грас за Музея на розата / Община Казанлък

Официална делегация от община Казанлък е на посещение до 7 август в побратимения френски град Грас. Поканата за посещението идва от Жан-Пиер Лелю - сенатор и кмет на Грас, по повод Празника на жасмина, който се провежда по това време.

Представителите на местната власт на Казанлък ще обменят опит с френските си колеги за организацията и провеждането на празника, посветен на цветята. Тяхната основна задача обаче е да представят идейния проект на бъдещия нов Музей на розата в Казанлък.

Грас се намира Световният музей на парфюмерията, където могат да се видят уникални техники и технологии за получаване на ароматните течности, както е оборудвана и специална лаборатория, в която всеки посетител може сам да направи свой парфюм. Делегацията от Казанлък ще проведе среща с уредника на музея Ариан Ласон. Проектът за новия Музей на розата ще бъде обсъден с френски специалисти, чийто опит и знания ще бъдат особено полезни при изработването на техническата документация на музея, която в момента се подготвя в община Казанлък.

В казанлъшката делегация са включени кметът на общината Галина Стоянова, председателят на Общинския съвет Николай Златанов, главният архитект Ивелин Недялков и Царица Роза ‘2012 Нели Славова.