Казанлък изпревари Парламента
Казанлък изпревари Парламента / Д.Бобева-архив

Първият електронен дневен ред на безхартиен общински съвет в България вече ефактв глобалната мрежа.
Електронният дневен ред, публикуван в Интернет е на 68-то заседание на местния парламент на Казанлък.
С активиранетов мрежата на първата електронна покана за заседание на местен парламент и съответните материали по него, на практика бе направена първата и най- сериозна крачка към електронния парламент в града на розите.
С това казанлъшкият общински съвет на практика изпревари дори сайта на Народното събрание.
Електронният дневен ред с всички докладни и съпътстващи материали може да бъде открит на сайта на общинския съвет в Казанлък, на адрес:
http: //obs.kazanlak.bg
На този адрес освен дневния ред на предстоящите заседания, са публикувани новини за общинския съвет, взети досега решения, състава на комисиите и други важни за местното самоуправление и местната демокрация въпроси .
Електронният достъп до работата на избраните от гражданите на община Казанлък съветници дава възможност на гражданите отблизо да следят работата на избраните от ятх представители в местната законадателна влас,т както ипредложенията, които те и кметът правят по различни въпроси.
212 хил. лв. 321 16 лева струва само софтуера за електронния общински съвет.
То е по проект на МДААР.
Отделно от това ведомството на министър Николай Василев безвъзмездно дари на общинския съвет в Казанлък 39 нови компютърни конфигурации и монитор.
С 30 хиляди лева от бюджета на общинския съвет е дофинансирано изграждането на системата за електронно гласуване.
Съгласно направените на последното заседание на Общинския съвет промени в Правилника за работа , от днес-1-ви май законни ще са само решенията на местния законодателен орган, взети по електронен път.
За първи път електронно общинският съвет на Казанлък ще гласува на 7-ми май.

Стартът на заседанието тогава ще даде лично министъра на държавната администрация Николай Василев.
Идеята за електронен общински съвет бе подета преди  повече от година  лично от настоящия председател на местния парламент на Казанлък Васил Самарски и подкрепена от МДААР и лично от министър Василев.