Казанлък избира нов омбудсман
Казанлък избира нов омбудсман / netinfo

С таен вот днес, с гласовете на 2/3 от общинските съветници на Казанлък трябва да се избере новият обществен посредник на града.
Кандидати за овакантения пост са двама: досегашният омбудсман на Казанлък Катя Киликчиева и Гинка Щерева.


Временна комисия от 9 човека, от които 2 ма журналисти и 2-ма представители на НПО, както и 5-тима общински съветника, в продължение на две заседания разглеждаха документите на кандидатите и се срещаха с тях.


В резултат на проведеното с Киликчиева и Щерева събеседване, комисията за избор на обществен посредник предлага на местиня парламент на Казанлък и двете кандидатури: на Катя Киликчиева и на Гинка Щерева. В решението си комисията предлага на Общинския съвет да изслуша двете кандидатки за поста, преди тайното гласуване .


Катя Киликчиева е първият в историята на Казанлък обществен посредник. Тя бе избрана преди 5 години с пълно мнозинство. След 35 години членство в БСП Киликчиева напусна преди 5 години партията и стана бранител на обществените интереси на казанлъчани.


Гинка Щерева е два мандата председател на Дружеството на каракачаните в Казанлъшко и член на УС на Федерацията на каракачаните в България. За първи път миналата година тя бе включена в гражданска листа от професионалисти „Експерти за Казанлък" в изборите за нов Общински съвет.
Ако днес не бъде избран нов омбудсман на Казанлък , то до месец следва да се насрочи нова процедура за избор.


На днешното заседание Общинският съвет на Казанлък ще разглежда предложената от кмета на града Галина Стоянова Стратегия за управление и разпореждане с общинска собственост, както и Годишна програма за управление на имоти- общинска собственост.