Казанлъчанка с коледен дар от Пауло Коелю
Казанлъчанка с коледен дар от Пауло Коелю / личен архив на Н. Загорска

 

Казанлъчанката Неда Загорска  получи поредна си коледна притча от своя  приятел - бразилският писател Пауло Коелю. Това е петата коледна притча, която Неда получава всяка година навръх Светлите празници като дар от  писателя, станал световно известен със  своите романи „11 минути",  „ Петата планина",  "Владетелят"  и други.

Дружбата на  машинната инженерка от Казанлък и Коелю започва в интернет  преди близо пет години, когато Неда изпраща поздравителен мейл на писателя, по повод неговия 58 рожден ден- през август. Отговорът на Неда дошъл още същия ден.

Открили взаимно общи духовни мостове помежду си, днес младата жена е  сред  най- близките приятели на писателя,  сред първите му негови читатели на романите, при това още в чернова. Неда е удостоена и с честта да получи лична ауденция по време на гостуването на Пауло Коелю в България през май 2006-та година.  

  Тазгодишната коледна притча, писана само за приятелите на Пауло Коелю и разпратена до тях  два дни преди Рождество,  разказва за земното пътешествие на двама ангели- млад и стар и за поуките, които те дават индиректно на хората със своите визити: първо в дома на виден богаташ, имащ всичко, което си поиска, после в дома на бедно бразилско семейство с болно дете.

Самата Неда е повече от щастлива от  този факт и ревностно пази всичките си досегашни коледни притчи. Съвсем скоро тя обещава да преведе притчата с целия й словесен блясък и да я разпрати на своите приятели в социалната мрежа Фейсбук. 

Неда е една от малцината, запознати и с най-новия проект на писателя на бетселъри- ръкописът на книгата му „Пътят на стрелата".