отличие
отличие / личен архив Милкана Батаклиева
Милкана Батаклиева от Казанлък спечели годишната награда на фондация “Даниела Сеизова- в името на живота“ 2017 година, в категорията „Смело сърце“. 

Фондацията, която е на името на отишлата си без време от рак на гърдата спортна журналистка от bTV Даниела Сеизова, вече девет години присъжда награди на смели българи, страдащи от различни тежки заболявания, и самоотвержени лекари. Доскорошната финансистка в една от казанлъшките фирми за електрообзавеждане от години страда от бъбречна недостатъчност вследствие на автоимунно заболяване, което получава още като дете. От 4 години, три пъти в седмицата Милкана е на хемодиализа. Наградата на младата жена бе присъдена от авторитетно многочленно жури от представители на Националната пациентска организация „Български пациентски форум“ и от представители на фондация „Даниела Сеизова- смело сърце“ заради смелостта си да застане с лицето и името си и да разкаже за своята болест, както и да пребори институциите, за да получи право на скъпоструващото лечение от хепатит С, от който се разболява, вследствие на множество кръвопреливания.
 
Като хронично болна Милкана е една от хилядите българи, на които на практика такова им се отказва, заради другите тежки диагнози, превръщайки ги на практика в обречени от здравната ни система хора.
 
Грамота и статуетка с форма на живителна капка кръв, в специална капсула, са материалното изражение за огромната морална подкрепа и възхищение от смелостта и самоотвержеността, упорството и надеждата да докаже правото си на лечение и живот пред българските институции, като с  това стане и заразителен и насърчаващ пример и останалите като нея.
 
Битката на Милкана с българските институции, законотворчеството и бюрокрацията е от години, но финалът продължава близо 7 месеца. В резултат на това през юли тази година, след поредица дни болничен престой, изследвания и протоколи, тя най- накрая получава нужния й Протокол, който да бъде признат от Здравната каса, за да й бъде предписано и отпуснато безплатно единственото и изключително скъпо лекарство за лечение на хепатит С Zepatier.Една опаковка от това лекарство, с 28 таблетки, които се изпиват за 28 дни, е на цена от 22 215. лева и 66 стотинки. Пълният курс на лечение от Хепати С с този медикамент е 3 месеца.Заради хроничното си бъбречно заболяване, за българските институции Милкана е в графата „обречени“, за които не бива да се харчат тези пари.Именно този жесток и откровен геноцид срещу хората, още повече й дава кураж да търси правата си.С упоритостта си казанлъчанката дава пример на стотици други „обречени“, според системата ни на здравеопазване пациентите да не се отказват и да търсят правата си като граждани, още повече ако имат заболявания, придобити вследствие на лечение от други заболявания.
Хепатит С е коварен, може да го носиш цял живот и да не знаеш до един момент, в който се преобръща животът ти, казва Милкана. Нейният го откриват едва когато стига до хемодиализа. В резултат на проведения тримесечен курс на лечение със Zepatier към момента тестовете за Хепатит С на Милкана са отрицателни. Надеждата й е, че лошото в тази посока вече е зад гърба й.
Тежките хемодиализи обаче дават своето негативно отражение и от ден на ден за Милакан става все по-трудно да ходи на работа. От скоро съвсем престанала.
 
Остава й другата надежда на родената под знака на Близнаци упорита 39-годишна жена: да се намери по- бързо и подходящ донор за трансплантация на бъбреци, като единствена алтернатива за лечението й. От няколко години финансистката е включена и в Националната листа на чакащите. И посреща с надежда всеки ден.Дотогава ежедневно ще се буди с убеждението, че да вдъхваш кураж на други като теб, за смелост и желание за живот, е много повече от кауза, която може да те държи, докато дочакаш своята бяла лястовица.

И Милкана нито за миг не подлага това на съмнение.

Тя знае, че Ще!