Казанлъчанин ще покорява Ню Йорк с бягане
Казанлъчанин ще покорява Ню Йорк с бягане / netinfo

Казанлъшкият ултрамаратонец Ради Милев ще е единственият български участник в започващото през април в Ню Йорк Многонационално  десетдневно бягане.

Това съобщи за „Дарик” самият Милев, който на националния празник на страната Трети март за 32-ри път пробяга разстоянието от Казанлък до връх Шипка и обратно общо за около 5 часа.

Десетневното бягане в Ню Йорк  задължително изисква от участниците в него в  първите  6 дни да се пробягват задължително по 100 километра.

Спортните статистистики показват също, че почти всички световни рекорди в бягането са поставени именно по време на този десетдневен световен маратон.

 За  участието си в него Ради Милев ще разчита почти на свои разноски. Засега в проекто бюджета на община казанлък за тази година амбицията на  ултрамаратонеца е оценена на 1000 лева помощ.

За почивка по време на дългите преходи Ради Милев  вече си е купил  палатка.

Амбицията на Ради Милев да участва в десетдневното бягане в Ню Йорк не е  първата. Преди няколко години прави първи опит затова, но липса на пари го спира от участие.

Името на  казанлъшкия ултрамаратонец е записано в хрониката на редица световно известни състезания, сред тях са:  Спартатлонът - Атина-Спарта (246 км), супермаратонът Виена - Будапеща (360 км./ .

Като върхово постижение смята  пробега си  през 1987 г. по седемте планински първенци на България - Мусала, Вихрен, Ботев, Черни връх, Персенк, Руен и Богдан. За 7 дни, в чест на VII конгрес на Туристическия съюз Ради минава 735 км.

Само с една раница той обикаля Стара планина, Рила, Пирин, Витоша и Родопите.