„Каузарите” с проект за младежката заетост и предприемачество
„Каузарите” с проект за младежката заетост и предприемачество / DarikNews.bg

Неформалната група „Каузарите" започва работа по изпълнението на проект „Млад и зает". Той се финансира по програма „Младежта в действие" чрез Национален център „Европейски младежки програми и инициативи".

Освен традиционните дискусии с местната власт и бизнеса за възможностите за стимулиране на младежи да развиват предприемаческа дейност, онлайн конкурс за конструктивни идеи за стимулиране на младежката заетост и бизнес-обучения, младите хора подготвят ученическо състезание. Участници ще бъдат дванайсетокласници, а целта е да се симулират житейски ситуации, в които зрелостниците да покажат финансова грамотност. Играта по предприемачество е на базата на световноизвестната настолна игра "Потоци пари", създадена по книгата на Робърт Кийосаки. В заниманието ще се включат бъдещи абитуриенти от шест големи гимназии в Стара Загора, ще се излъчат победители, които ще се състезават в междуучилищен кръг.

Дейностите по проекта ще продължат до края на годината. Една от основните цели на „Каузарите" е да се събере достатъчен брой млади хора, които имат визия за решаването на проблемите, свързани с младежката безработица, за да създадат и учредят младежка неправителствена организация, а в бъдеще да развият и национална мрежа.

Неформална група "Каузарите" е обединение на млади хора, които имат интерес към младежкото предприемачество и стимулирането на младежката заетост.

Инициативата на групата е подкрепена от Община Стара Загора, Търговско- промишлена палата - Стара Загора, Клуб на работодателя - Стара Загора, Граждански клуб ЛИПА - Стара Загора, Професионална гимназия (ПГ) по електроника „Джон Атанасов", Търговска гимназия "Княз Симеон Търновски", ПГ по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер", ПГ по облекло и хранене „Райна Княгиня", ПМГ „Гео Милев", ГПЧЕ „Ромен Ролан", Областна администрация - Стара Загора и младежката поддържаща система Консултативен младежки съвет - Стара Загора.