Кат Баркър: Това е моето сбогуване с България
Кат Баркър: Това е моето сбогуване с България / ПРЕС ТВ

82-годишната британка Кат Баркър , участничка в българското Бригадирско движение в българия през 1948 година посети язовир "Копринка".
Тя самата е взела дейно участие в продължение на месец, през август 1948 година, в изграждането на водното съоръжение.
За посещението си Кат казва: "Тук имам много приятели и много красиви емоции. Трудно се разделям с това" .


Преди 60 години, през август, англичанката пристига в района на изкопните работи заедно с още десетина свои сънародници, студенти в Кембридж.
Съпругът й наема камион , плаща разноските до България и пристигат в страната ни. Преводач на групата англичани е покойният социолог Чавдар Кюранов. За него английската ветеранка казва: "Беше невероятен човек". От онези бригадирски дни и нощи за Кат са останали десетки снимки, които носи със себе си при визитите си в България още два незабравими спомена: единият -  срещата с тогавашния вожд Георги Димитров, другият- откриването на останките от древния Севтополис. Първи на тях попаднаха френски студенти, които работеха също тук, разказва Кат.
Чела е и за плановете на днешните български политици да покажат на света залетия тракийски град. Дори се оглежда за островчето от идейните проекти на архитект Жеко Тилев. Споделя че тя е само аматьор в тази работа и не разбира, но приветства всичко, което може да донесе щастие на хората.

Кат Баркър е дългогодишен секретар на Британо-българското дружество за приятелство с България, със седалище в Лондон и майсторка на български шевици и тъкани. Преди години бродира гоблен с картата на България, вписвайки в районите различните им символи.