Карго летище в Стара Загора - част от управленската програма на правителството
Карго летище в Стара Загора - част от управленската програма на правителството / Gulliver/Getty Images

Ако бъде направено карго летище Стара Загора ще се превърне в център между Европа и Азия. Изграждането на летището е част от управленската програма на правителството. Идеята е в региона да бъдат привлечени местни и чуждестранни инвеститори. Това каза в Стара Загора изпълнителният директор на Агенцията по инвестициите Стамен Янев. Той присъства на кръгла маса за инвеститорския потенциал в България и възможностите за бизнес в областта.

"Трябва да се предлагат конкретни проекти, за които знаем предварително, че биха заинтригували инвеститорите. Така възможността посланието ни да стигне до точния адресат е много по-голяма. Летищата в Стара Загора и Русе, регионите с концентрация на минерални извори или възможностите, които предоставя Национална компания „Индустриални зони", са само част от проектите, които можем да предложим на потенциалните инвеститори", коментира Янев.

Той подчерта, че основната дейност на БАИ е сертифициране на проекти и предлагане на различни стимули при инвестиране. През 2014 година са сертифицирани 16 проекта на стойност над 1 800 000 000 лв.

По време на дискусията беше представен и проектът на БАИ за "Популяризиране на предимствата за инвестиране в България." Основната му цел е подпомагане на процеса за привличане на преки чуждестранни инвестиции в Югоизточния район за планиране, изграждане на положителен имидж на България като инвестиционна дестинация и повишаване на познаваемостта на страната сред чуждите инвеститори, с помощта на български и международни компании, успешно реализирали се в България.