Караниколов: Изборен кодекс до декември, нови ръководства- до края на седмицата
Караниколов: Изборен кодекс до декември, нови ръководства- до края на седмицата / netinfo

         До края на декември трябва да е факт Изборният кодекс на второ четене и това е един от нашите най- важни законодателни приоритети.
Това каза в Казанлък, по повод откриването на новия политически сезон народният представител от ГЕРБ Емил Караниколов.

Според него още от този месец започват дискусиите по проекта за Кодекс в комисиите, като целта е преди Нова година той да е законодателен факт. В новия кодекс ГЕРБ ще настоява да остане условието от 12 месеца за уседналост на българските граждани в чужбина. Предложението за това на Синята коалиция е за 8 месеца, а от ДПС са против.
         Друг законодателен приоритет през новия сезон ще са промените в поредица закони , уреждащи дипломатическата служба и мисиите ни зад граница, в това число и Закона за дипломатическия протокол. Предстоят промени в ЗМСМА и в Закона за отбраната. Целта е до 2012 година броят на военните командвания в страната да се намали от 5 на 4 , а до 2014 година броят на служещите в БА да се оптимизира с 6 хиляди човека и армията ни да наброява 28 хиляди души. Броят на резервистите ще се редуцира до 3 хиляди, а контингентът ни за мисии в чужбина ще е от 1000 човека.


В Казанлък Караниколов, който е член на Комисията по външна политика и отбрана съобщи, че до края на годината спешно ще се търси финансиране и ще се закупят за нуждите на БА 3 броя хеликоптери КУГА, 1 самолет СПАРТАН, както и 155 единици нова транспортна техника.
До края на октомври предстои завършването ин т.н „Бяла книга" на Въоръжените сили у нас, каза още Караниколов.
       Той отказа да коментира каквито и да е въпроси, свързани с казанлъшката структура на ГЕРБ, с уточнението, че до края на седмицата най- вероятно Националната изпълнителна комисия ще има отношение по общинските ръководства на партията.
На въпрос дали са преодолени вътрешните противоречия и разцепления в казанлъшката ГЕРБ- организация, народният представител уточни, че тече процес на изкристализиране. Депутатът умело заобиколи и въпроса около предстоящата предизборна кампания догодин , с единственото уточнение, че той нямало да бъде кандидат за кмет.


В края на този месец и началото на следващият Караниколов ще води парламентарна делегация до Норвегия, където ще посети Младежкия парламента на северната страна. Поканата за това идва от норвежка страна, тя поемала и всички разноски.