Огнян Драганов
Огнян Драганов / Държавна опера Стара Загора
Ученици от Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ в Стара Загора са поканени да участват в един интересен експеримент – да преведат либретото на операта „Африканката“ от Дж.Майербер. С този спектакъл, поставен от световноизвестния режисьор Вера Немирова, на 22 ноември ще бъде открито юбилейното 50-то издание на Фестивал за оперно и балетно изкуство.

„Преговаряме за участието на големия тенор Роберто Аланя в този спектакъл. На сцената ще има 200 артисти. Декорите и костюмите са на Дойче-Опера Берлин и са над 20 тона общо“1 разказа в аванс пред младите хора директорът на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов.

Той представи лекцията си на тема „Защо – на опера и балет“ пред ученици от 11 и 12 клас на френските паралелки в Гимназията. „Това, че езикът на операта е непознат не значи, че трябва да се игнорира. Вие също овладявате чужд език, който ви е бил непознат в началото. Изкуството, ходенето на опера, на театър, в галерии – ви отвежда към тишина, която не е самота. Тишината е място и време за вътрешна рефлексия, за доближаване до себе си и израстване“, каза Огнян Драганов

Учениците чуха откъси от класически произведения, използвани в нашумели филми-хитове, арии и дуети от опери.