Камери ще следят дейностите на полигон Змейово
Камери ще следят дейностите на полигон Змейово / Dariknews.bg

Пет камери за директно наблюдение ще следят за извършваните дейности на полигон Змейово и ще излъчват онлайн в специализиран сайт. Първата ще бъде инсталирана до 15 февруари.
Ще бъде извършен здравен мониторинг на жителите от близките до полигона населени места, мобилната станция за контрол на въздуха ще бъде постоянно позиционирана на територията на полигона и чрез интернетвръзка ще се осъществява пренос на данните до РИОСВ - Стара Загора в реално време.
Ще бъде възобновено наблюдението на Старозагорски регион от Космоса. Институтът за космически изследвания при БАН ще извършва сателитния мониторинг, като реалната картина, ще бъде предавана онлайн. По заповед на военния министър изпитания на боеприпаси ще бъдат извършвани само в светлата част на деня.
Това са част от мерките, които се предприемат с цел да бъде по-добре информирано населението на Стара Загора и региона за извършваните дейности на военния обект .

Мерките бяха оповестени след посещението на министъра на отбраната Аню Ангелов на полигон Змейово вчера. Визитата бе по искане на областния управител Йордан Николов и кмета на Стара Загора проф. Светлин Танчев.

Министерството на отбраната ще назначи на полигона на щат човек за връзки с обществеността, посочен от неправителствените организации и сдружения. Той ще осведомява по всяко време за извършваните дейности. Специално внимание от ведомството отделят и на своевременното информиране на населението от близките до военния обект села. За целта ще бъдат осигурени нужните комуникации.
Сред мерките, инициирани от областния управител, е и актуализация на списъците с представители на различни граждански организации и сдружения, както и частни лица, които могат да посещават полигона „Змейово" и да извършват директни наблюдения на дейностите там. Те ще имат достъп до полигона 24 часа.

Областният управител Йордан Николов ще се срещне с кметовете на населените места около полигон Змейово в петък от 11 часа. Поканени са и представители на гражданството, неправителствените организации и сдружения.