550 снегорина почистват пътните настилки в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите по републиканските пътища, съобщиха от Агенция "Пътна инфрастурктура".

АПИ

Обработката на настилките продължава. Около метър е падналият сняг на проходите „Шипка“ и „Петрохан“. От снегонавяванията извън пътното платно преспите достигат метър и половина - два.

Пътноподдържащите дружества не са спирали работа, за да се осигури проходимостта на трасетата. Жълт код за ниски температури има в цялата страна, а за силен вятър има за Източна България, както и за областите Хасково и Кърджали.

Прекършени клони, скъсани кабели и места без ток: Вятърът в Сливен е над 110 км/ч (ВИДЕО)

Поради снегонавявания е ограничено движението на моторни превозни средства над 12 тона по път III-358 Шипково-Рибарица в област Ловеч За всички превозни средства е ограничено движението през „Троянски“ проход. Ограничено е преминаването през „Ришки“ проход на автомобили над 12 тона, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета.

Движението по път I-1 - E-79 в участъка Мездра-Враца в посока Враца, в района на с. Руска Бела се осъществява в една лента поради аварирал тежкотоварен автомобил. Трафикът в участъка се регулира от екип на „Пътна полиция“.

АПИ

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.

Блокирането на движението от превозни средства с неподходящи - износени гуми, блокира пътуването на всички останали шофьори и затруднява работата на снегопочистващата техника.

АПИ

Областните пътни управления и пътноподдържащите дружества следят метеорологичните прогнози и предприемат необходимите действия за обработка на настилките, за да се осигури проходимостта на пътищата.

Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

АПИ

За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията или слаба видимост, е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

АПИ

АПИ

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700/ 130-20 в АПИ.

В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

На прохода „Шипка” е минус 11 градуса, духа и силен вятър. Снежната покривка в района е около 1 метър. Пътят е заснежен, а през нощта продължи да вали. Най-тежка е ситуацията от южната страна на прохода, защото има зимна виелица.

"В област Стара Загора пътната обстановка e спокойна", съобщи дежурният оператор в Областното пътно управление-Стара Загора. Поради силния вятър има паднало голямо дърво на Подбалканския път - главен път I-6 Мъглиж-Гурково, в района на разклона за село Дъбово.

На проходите Шипка и Хаинбоаз вали сняг, пътната настилка е заснежена. На места има заледени пътни участъци, но теренът е обработен. Температурата на прохода Шипка е минус десет градуса, видимостта е ограничена до 100 метра поради мъгла.

На Прохода на Република е осем градуса под нулата. Има образувани преспи. В момента на всички възлови участъци има разположени снегорини. На автомагистралите „Тракия“ и „Марица“ в област Стара Загора температурите са около минус три градуса, а пътните настилки са сухи.

БГНЕС

Машини са били на терен да пръскат смеси против заледяване. Видимостта е добра. Няма въведени допълнителни ограничения за товарни автомобили. Пътната обстановка е под контрол и ситуацията се следи от екипи на Пътната полиция и Областното пътно управление. 

Няма данни за закъсали автомобили или затруднения в придвижването. От ОПУ призоват водачите да бъдат подготвени за зимни условия и да шофират с подходящи гуми. В община Сливен скоростта на вятъра достигна над 110 километра в час, съобщиха от Общината.

В града има прекършени клони, скъсани кабели на фирма - оператор на телевизия и интернет, както и разкъсани от силния вятър билбордове. Електрически ток няма на Карандила. Екипите на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на авария. В част от село Гавраилово също няма електричество.

БГНЕС

Минус 17 градуса минимална температура е измерена тази сутрин в Пампорово, според информация от Планинската спасителна служба. Условията за ски в курорта са добри, отворени са 13 писти, снежната покривка  е близо 70 см.

Днес е най-студеният ден от началото на зимата, според планинските спасители.n Пътищата в област Смолян са проходими при зимни условия, уточняват от Областното пътно управление. Заледените и заснежени пътни участъци са обработени. Подадени са и единични случаи за липса на ток. От селата няма постъпили сигнали за поражения от вятъра.

Снежната покривка в Габрово е 15-20 см. Пътищата в града, както и към населените места в общината сe обработват против замръзване, температурата е минус 6 градуса, съобщиха от Общината.

Почистват се тротоари, автобусни спирки и стълбища. Продължава почистването на вътрешните улици в селата. Градските и извънградските линии на Общински пътнически транспорт са покрити.

Няма населени места с нарушено електроподаване. Минус 13 градуса е температурата тази сутрин на връх "Шипка", проходът е проходим при зимни условия, времето е облачно. Снежната покривка на върха е 85 см.

В планинската част пътищата са проходими при зимни условия. Оранжев код за опасно време е в сила за една област за днес, предупреждават синоптиците от НИМХ.

Във всички останали области на България за понеделник е обявен жълт код за ниски температури, а в някои и за силен вятър. Очакват се максималните температури да останат под 0°. Ще духа силен северен вятър с пориви 20-24 m/s.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.
nova.bg/БТА, Павлина Дудева