Извеждат седем от децата на Сашка и Атанас Русеви
Извеждат седем от децата на Сашка и Атанас Русеви / netinfo

Седем от децата на николаевските роми Сашка и Атанас Русеви ще бъдат отнети временно от родителите им, реши старозагорската дирекция „Социално подпомагане". Семейството от град Николаево стана популярно след като ДНК тест доказа, че това са родителите на русия ангел Мария, намерен в катун в Гърция.

Проверката на старозагорската дирекция „Социално подпомагане" за условията, при които живеят десетте деца на Сашка и Атанас Русеви започна още в края на миналата седмица. След неколкократни посещения на социалните работници бе решено седем от децата да бъдат временно изведени. „Родителите им обаче ще имат право да ги виждат, а с тях ще се работи в посока подобряване на родителския капацитет и условията на живот", коментира пред Дарик директорът на Агенцията Диана Канева.

Четири от децата ще бъдат настанени в приемни семейства. „Вече има изявено желание от две такива", обясни Диана Канева. Останалите отиват в социални домове. Директорът на агенцията допълни, че ще бъде направена и оценка на здравословното състояние на децата.

„Семейството нямаше подходящи роднини, при които децата да бъдат настанени, направено е пълно проучване на всички", увери още Канева. Майката на Мария - Сашка има 18 братя и сестри, пръснати из страната, бащата - Атанас е с 4 братя и две сестри. Предстои децата да бъдат изведени от настоящия си дом като това ще стане след заседание на екип по координационен механизъм, в който влизат представители на различни институции.