Изследват енергийния потенциал на Старозагорско
Изследват енергийния потенциал на Старозагорско / netinfo

В Старозагорски регион стартира проект “Европейско сътрудничество за европейски просперитет” за обмен на добри практики и развитие на възобновяемите енергийни източници.

 

Проектът ще продължи година и половина като през този период ще се изследват възобновяемите енергийни източници в 11-те общини от Старозагорско. След това ще се изготвят бази данни с информация и анализи за енергийния потенциал в региона.

Изпълнител на програмата е Търговско-промишлената палата в Стара Загора.

 

“Целта на проекта е внедряването на възобновяеми енергийни източници. Смятаме, че чрез неговата реализация изключително много ще помогнем Старозагорски регион да стане по-екологичен” , каза председателят на Търговко-промишлената палата в Стара Загора Олег Стоилов.

 

Освен с намаляването на вредните емисии, възобновяемите енергийни източници ще привлекат и значителни инвестиции в страната. Вече има сериозен интерес от няколко фирми в Италия и Германия за финансиране в сектора.

 

Преди дни е подписан и договора по проекта между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Търговско-промишлената палата в Стара Загора.

 

Партньори в изпълнението на програмата са Областна администрация Стара Загора и администрацията на италианската провинция Терни.

 

Финансирането е по Оперативна програма “Регионално развитие” и е на стойност близо 300 хиляди лева.