Изпращат до ОЛАФ доклад за наш проект
Изпращат до ОЛАФ доклад за наш проект / БТА

Екипът на общественото наблюдение на дейностите по проекта „За децата на Стара Загора - с отговорност и любов" препоръчва изготвения от тях доклад да бъде изпратен до Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

Ако бъде установено, че европейските пари са изразходвани неправомерно и не са изпълнени европейските правила, парите трябва да бъдат възстановени от възложителя. За това информира секретарят на Асоциация „Електронно управление" и ръководител на наблюдението адвокат Марин Божков."ОЛАФ ще трябва да провери дали има извършени нарушения при избора на изпълнител в обществената поръчка и ако има- средствата трябва да бъдат върнати от възложителя-държавата".

Окончателните констатации на ОЛАФ могат да станат ясни след около година.

Според общественото наблюдение „условията за избор на изпълнител на обществена поръчка са оформени неадекватно на нейния обем и предмет, манипулативно и нееднозначно. Това позволява кандидатите да бъдат филтрирани, като се манипулира избора на изпълнител.Процедурата за избор на обществената поръчка е проведена в нарушение на правилата, посочени в Закона, декласирането на 17 от 19-те кандидати е извършено нееднакво, сочат експертизите. Работата по ремонт на училищата и детските градини е възложена некомпетентно, при съществени пропуски на операции, доставки и дейност. Справката за свързаност доказва, че председателят на комисията по възлагането на обществената поръчка Мария Динева е свързана с изпълнителя на обществената поръчка консорциум „Загорастрой" чрез лицето Евгений Жеков, с когото живее на семейни начала. Всичко това дава основание да бъдат сезирани компетентните разследващи правораздавателни органи в България и ОЛАФ",е записано сред изводите, направени при общественото наблюдение на проекта „За децата на Ст.Загора-с отговорност и любов".

"ЗАГОРАСТРОЙ"спечели изпълнението на обществена поръчка „Реконструкция и обновяване на учебни заведения на територията на Община Стара Загора за повече от 3 милиона и 800 хиляди лева. Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд определиха като законосъобразно решението на кмета за класиране на участниците в обществената поръчка и отказаха да спрат процедурата.Общественото наблюдение на проекта „За децата на Стара Загора - с отговорност и любов" стартира в средата на декември миналата година. Според Камарата на строителите обществената поръчка не е проведена и спечелена честно и прозрачно. Строително-монтажните работи на учебните заведения, които бяха включени в проекта приключиха в предвидения едномесечен срок. Общината очаква възстановяване на средствата по първото междинно плащане и по СМР, предстои да се проведе процедура за доставката на дворното оборудване в градините и яслите. До 3 февруари 2011 проектът трябва да бъде напълно отчетен и финализиран. Две училища, три детски ясли и четири детски градини, от които две в селата, бяха ремонтирани с парите от спечеления проект по Оперативна програма "Регионално развитие" „За децата на Стара Загора-с отговорност и любов". Средствата са за над 5 700 000 лева.