Лебедово езеро
Лебедово езеро / Държавна опера Стара Загора
30 платна, подредени в изложба, проследяват 70-годишнината от създаването на балета в Стара Загора. Експозицията ще бъде подредена на алеята в парк „Пети октомври“, а откриването е на 12 юни от 11:00 часа.

На платната с подбрани колажни фотоси е показано развитието на професионалния балет в Стара Загора с акцент върху възхода на балетната трупа през последните години / 2016-2020 г/.

Изложбата се реализира от Държавна опера-Стара Загора със съдействието на Община Стара Загора и може да се види до 1 септември. На откриването ще присъстват Огнян Драганов, директор на Държавна опера-Стара Загора, Силвия Томова – художествен ръководител на балета на Държавна опера-Стара Загора, Снежана Дескова – дългогодишна примабалерина в Старозагорска опера и др.

Историята на балета на Старозагорската опера започва още със създаването на най-стария извънстоличен оперен театър през 1925 година. За рождена година се счита 1949 година, когато на сцената на театъра е поставена първата балетна постановка „Куклената фея“.