Изисквайте касова бележка!
Изисквайте касова бележка! / netinfo
Само за три дни инспекторите по приходите от НАП Стара Загора са извършили 15 проверки в развлекателни заведения и са съставили 3 акта за констатирани нарушения. Те са установили, че нараства тенденцията за неиздаване на касови бележки, особено в предпразничните и празнични дни. Констатирано е и поредно завишение на оборотите в заведения за хранене, след извършени наблюдения и инвентаризации от инспекторите по приходите.

Преди студентския празник са започнали проверки на търговски обекти, заведения на закрито, нощни клубове и хотели. Те ще продължат до началото на следващата година и ще завършат със засичане на отразените обороти в счетоводните документи на проверяваните търговци. Инспекторите следят не само дали в обектите се издават касови бележки. Цел на проверките са броя на предварително продадените куверти за празниците, натовареността на заведенията и комплексите, направените резервации и отразяването им в отчетните регистри.

От НАП Стара Загора апелират към гражданите да изискват касова бележка за всяка направена покупка и платени куверти за празниците. Плащането без документи означава, че търговецът няма да плати данъци върху съответния оборот, а при евентуални проблеми със закупената стока или услуга е невъзможно да бъде уважена гаранцията и доказана покупката.