Избран е изпълнител за изграждането на музей „Литературна Стара Загора“
Избран е изпълнител за изграждането на музей „Литературна Стара Загора“ / Dariknews.bg,архив

Скоро започва изграждането на музей „Литературна Стара Загора". Избраният изпълнител е „Стини" ООД.

Източното крило на приземния етаж под Регионалната библиотека „Захари Княжески" ще приюти музея, който повече от 20 години не разполага със собствена сграда и музейните архиви са под ключ. Литературният архив, който пази творбите на Николай Лилиев, Димитър Подвързачов, Вeселин Ханчев и други видни автори, се съхранява на различни места. С пребазирането на музея целият фонд ще бъде събран и подреден.

От началото на мандата си кметът Живко Тодоров търси варианти за решаване на проблема, възникнал през пролетта на 1991 г., след като Законът за реституцията остави музея без дом. Първоначално бяха предприети стъпки за пребазирането на литературния музей в бившия кино-фотоклуб в центъра на града. Поради недостатъчната му площ и неясния все още статут, тази идея бе отхвърлена.

Емблематичната за Града на липите и поетите културна институция ще бъде пребазирана в двата сутеренни етажа на бившия Партиен дом, с директен достъп от ул. "Димитър Наумов". За цялостната реконструкция и модерно обзавеждане на изложбените помещения са предвидени средства от общинския бюджет.

Дом "Литературна Стара Загора" е открит в края на март 1961 година.