Избират директор на ФСМП със спорен конкурс
Избират директор на ФСМП със спорен конкурс / Dariknews.bg, архив

Спорен конкурс за директор на филиала на Центъра за спешна медицинска помощ в Стара Загора разбуни духовете в последните месеци. До този момент поста се заемаше от д-р Чавдар Попов. На 16 декември миналата година обаче лекарят е уволнен от поста и назначен за лекар ординатор. Мотивът - несправяне със задълженията и невъзможност да направи добра организация на графика на работещите в центъра екипи.

Последвало недоволство от страна на работещите в системата, които с подписка поискали от ръководството връщането на д-р Чавдар Попов. На 29 декември той е възстановен на длъжността, но само до провеждането на конкурс.

На 23 януари тази година директорът на ЦСМП д-р Маргарита Павлова е обявила конкурс за поста. Според изискванията съобщението за конкурса е публикувано в печатно издание - в-к „Наблюдател".

Кандидатите за поста са трима - настоящият д-р Чавдар Попов, д-р Лъчезар Будаков и д-р Тодор Иванов. Комисията е в състав проф. Стоян Миланов - директор на „Пирогов" и национален консултант „Спешна помощ", д-р Златина Нанева - директор на РЗИ-Стара Загора и д-р Ивиан Бенишев от Министерството на здравеопазването.

На тримата кандидати е зададена и тема, по която бе проведен практическият изпит. Тя е свързана с бъдещето на спешната помощ като цяло в България и мерките, които трябва да бъдат приложени във филиалите.

Беседите се състояха днес като най-дълго продължи дискусията с д-р Чавдар Попов. Преди това той разпространи декларация, с която изрази мнението, че „формулираната тема на конкурса не предполага конкретизация и реална професионална изява, а формулирана, за да предизвика един общи и неангажиращ разговор, без да търси лична и професионална ангажираност и отговорност".

Според д-р Попов се създава усещане за предрешеност на конкурса. „Считам, че по начинът, по който се организира конкурса е нарушен принципа на истинското конкурсно начало", твърди досегашният шеф на филиала на ЦСМП.

Резултатите от конкурса трябва да станат ясно до три работни дни след провеждането му.