Иван Марков: Не правим сметки, а помагаме
Иван Марков: Не правим сметки, а помагаме / netinfo

Една десета част от тежките верижни машини на Мини Марица Изток са изведени от въгледобивното производство,за да участват в потушаването на пожарите в Старозагорска и Хасковска област, съобщи изпълнителният директор на дружеството инж.Иван Марков. 7 машини са ползвали огнеборците в борбата с пожарите край Стара Загора и Дълбоки. В момента те са в помощ на гасителните екипи край Казанлък,Мъглиж и Тополовград. Верижните багери се използват за изграждането на полоси ,в близост до пожарните огнища, които ограничават разпространението на огъня .

“Не сме правили сметка колко ще ни струва включването на техниката в гасенето на пожарите и нямаме намерение да правим такава сметка. В такъв момент трябва да се помогне.”- подчерта инж.Марков.

Невижданите горещини през това лято работят в полза на Мини Марица Изток.Близо 40% от електроенергията на страната в момента се произвежда от централите в комплекса Марица Изток,които работят с лигнитни въглища от Мините.Около 700 мегавата от електричеството се харчи за охлаждане,а това е една четвърт от общото електропроизводство на страната.

Работата във въгледобивните участъци в жегите е много тежка,тъй като там температурите са с 15-20 градуса по-високи, отколкото в населените места.Въпреки това ,производствените резултати на Мини Марица Изток са много добри,съобщи още Иван Марков.От началото на годината дружеството преизпълнява графика за добив на въглища с 1 млн. и 300 хил.тона,а по откривка- с 10 млн. 198 хил.тона.