Има интерес към ВУЗ в Казанлък
Има интерес към ВУЗ в Казанлък / netinfo



Има интерес към разкриването на филиал на Тракийския университет в Казанлък.
Това съобщи началникът на РИ на МОМН Донка Симеонова.
Социологическа анкета, проведена сред 2 655 ученика от 11-те общини в област Стара Загора е регистрирала сериозен интерес към казанлъшки филиал на ТУ- Стара Загора .
72% от всички запитани са отговорили положително за подобна възможност.

4 ще са специалностите, по които биха се обучавали бъдещите студенти в казанлъшкия филиал, ако такъв бъде разкрит: козметика, машиностроене, етерично-маслени култури и хидравлика.
С най- голям интерес сред средношколците- 36% е обучението по козметика, следвано от машиностроене- 30%.
Последно по интерес се нарежда обучението по хидравлика.


Тези данни ще са база за предстоящите разговори между представители на просветното министерство, Тракийския университет в Стара Загора и Община Казанлък, за разкриване на местен филиал на старозагорския ВУЗ.


Преди месец кметът на община Казанлък Галина Стоянова проведе разговори с ръководството на Тракийския университет за разкриване на филиал на ВУЗ-а в Казанлък,в който да се изучават специалности, нужни за профила на казанлъшката икономика: машиностроене, хидравлика, етерично-маслени култури.


Проведени са разговори и с управата на фирма „Капрони" за евентуално ползване на свободните 3 етажа от тяхна административна сграда. От фирмата са декларирали желание за безвъзмездно отдаване, при реализация на идеята.
Предстои и среща с представителите на казанлъшкия бизнес, за лансиране на идеята и подкрепа.
Кметът на Казанлък изрази надежда, че на срещата бизнесът ще откликне с подходящи и атрактивни предложения към бъдещите кандидат- студенти.