Има газ до петък
Има газ до петък / netinfo
Относително спокойна и стабилна е обстановката за момента с подаваната газ. През изминалото денонощие за Стара Загора са изразходвани 65 хиляди куб.м. газ., при лимит 72 хиляди, информира заместник-кметът професор Димитър Динев.

“Имаме неофициалните уверения на доставчика, че до петък лимитът няма да бъде намален. Дотогава няма да предприемаме никакви драстични мерки”, каза още професор Динев.

От Кризисния щаб към общината са изготвили 3 плана за действие при евентуално намаляване или спиране на подавания газ.

Ако подаването се намали на половина топло ще има за социалните заведения. Течно гориво ще бъде въведено във всички детски градини и ясли, в които има налично. В събота и неделя ще бъдат пренастроени горелките.

Ако подаването на газ се намали с повече от 50% в събота и неделя и училищата ще бъдат заредени с течно гориво. При нужда температурите в класните стаи ще бъдат понижени с няколко градуса.

В случай, че газопадаването бъде спряно окончателно и в социалните заведения ще се премине на течно гориво. В Дома за деца, лишени от родителска грижа “Теофано Попова”, Дневния център за деца с увреждания и Дома на инвалида вече има доставена нафта. В Дом “Мария Терезия” и Дом “Българка” няма възможност за преминаване на течно гориво и са закупени електрически уреди.

Многопрофилната болница също има възможност за преминаване на течно гориво.

Доставката на необходимото количество нафта и пренастройването на горелките ще струва на общината между 150 и 200 хиляди лева.