Икономисти дискутираха развитието на България
Икономисти дискутираха развитието на България / DarikNews.bg

Стопанският факултет на Тракийския университет бе домакин на научна конференция „Бизнесът и развитието на регионите". Форумът се проведе за трета поредна година, а в тазгодишното му издание се включиха икономисти и преподаватели от девет европейски държави - Германия, Австрия, Чехия, Полша, Италия, Гърция, Македония, Русия и България.

На конференцията, проведена на Старозагорските минерални бани бяха представени над 100 доклада. Активно участие взеха и студентите, които представиха 15 доклада.

Събитието бе уваажено от представители на различни общини в страната и чужбина, както и от редица бизнесмени. Въпреки отправените покани пък от община Стара Загора и областна администрация не изпратиха свои представители. Липсваха и бизнесмени от региона.

Основни тематични направления на конференцията бяха регионално развитие и публична администрация, предприемачество и бизнес анализи, бизнес мениджмънт, корпоративна социална отговорност на бизнеса.

Дискутирани бяха въпросите за икономическия растеж на страната ни и зависимостта с растежа на безработицата.

„На конференцията бе отчетено, че икономическият ни растеж за последното тримесечие е едва 0,6%. Ако този показател е под 1,5-2% годишно обаче може да се стигне до растеж на безработицата. Освен това се забелязва странна структура на икономиката, защото реалното производство е едва 30%. Останалите 70% са в сферата на услугите. При такава ситуация ако се стигне до излизане от валутния борд високата инфлация е гарантирана", коментира деканът на Стопанския факултет професор Иван Георгиев.

Участниците в конференцията са отчели и че в страната ни е налице драстичен спад на чуждестранните инвестиции. „От 2001 г. насам това е най-ниското ниво на чужди инвестиции у нас. За съжаление, новото правителство по редица причини не започна добре. А трябва да се гонят нивата на икономически растеж от 2009 г.", коментира още професор Георгиев.