Играчите в предизборната битка коментират изборните резултати
Играчите в предизборната битка коментират изборните резултати / netinfo
ГЕРБ е първа политическа сила в новия Общински съвет на Стара Загора, а кандидатът за кмет на партията проф.Светлин Танчев вероятно ще се яви на балотаж срещу досегашния градоначалник д-р Евгений Желев. Това показва прогноза на агенция “Сова Харис”, цитирана от предизборния щаб на ГЕРБ на брифинг в пресклуба на БТА.

След изявлението на ГЕРБ , в пресклуба на БТА започна маратон от пресконференции на основните състезатели в предизборната надпревара за кмет и общински съветници в Стара Загора.

“Ниската избирателна активност е наказателен вот срещу досегашното управление на Община Стара Загора”, заяви Елена Нонева – кандидат за кмет и водач на листата с общински съветници на ПД “Социалдемократи”. Нейните очаквания са Движението да спечели 3 места в общинския съвет, а на балотажа следващата неделя избирателната активност да бъде много по-висока.

Лидерите на коалиция “БСП-ДСХ-ПБСД” изчислиха,че печелят 12 общински съветници.За сравнение , в предишния Общински съвет левицата имаше 18 места. По-слабото представяне на тези местни избори Бойчо Биволарски от БСП обясни с негативите от управлението на тройната коалиция.

Двойно по-малко общински съветници в новия местен парламент ще имат и партиите от т.нар. стара десница, обединени в коалиция “Демократична Стара Загора”. Предварителните резултати им отреждат 7,2%,което се равнява на 5-6 общински съветници. “Не сме доволни от нашите резултати, но сме доволни от резултата, който постигна проф.Светлин Танчев”, заяви водачът на коалиционната листа с кандидати за общински съветници Любка Иванова. Тя изрази увереност,че следващата седмица Стара Загора ще има нов кмет.

Представителите на партия “АТАКА” призоваха старозагорци да излязат да гласуват на балотажа, защото “градът върви в грешна посока”. Областният координатор на партията и кандидат за кмет на Стара Загора Михаил Михайлов изрази удовлетворение от прогнозните резултати – около 20 % от местата в общинския съвет на града. На журналистически въпрос - кого ще подкрепи “АТАКА” на балотаж- Михайлов отговори: “ Нашата кампания е насочена изцяло против феодала Желев, ясно е кого ще подкрепим.”

Удовлетворение от своето представяне на местните избори изразиха и представителите на бизнес коалиция ЛИДЕР - “Общински съвет за Стара Загора”. Социолозите им отреждат 6,5% представителство в общинския съвет. Те увериха журналистите, че ще продължат да подпомагат ПФК “Берое” и след края на изборите. Изненадващо изказване направи водачът на коалиционната листа с канидати за общински съветници Антон Андронов. “ В седмицата до балотажа аз няма да водя толерантна кампания. Край на лъжите! Истината напред!”, заяви Андронов.

Първите резултати от преброяването на бюлетините Общинската избирателна комисия ще оповести около 23 ч.