И старозагорските лекари подкрепят министър Москов
И старозагорските лекари подкрепят министър Москов / DarikNews.bg, архив
И старозагорските лекари подкрепят министър Москов
76933
И старозагорските лекари подкрепят министър Москов
  • И старозагорските лекари подкрепят министър Москов

Проблемът с нападения над лекари съществува от много време. Решението е временно, но ще бъде организирано много бързо. Така директорът на Центъра за спешна медицинска помощ - Стара Загора д-р Маргарита Павлова коментира решението на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов линейките да не влизат в ромските махали докато не се гарантира сигурността на лекарите.

„В момента събираме информация къде е имало инциденти и кои са проблемните адреси. До 20 декември трябва да бъде проведена среща с ръководството на Областната дирекция на МВР, за да се уточни как и къде медиците ще бъдат придружавани от полицаи", коментира д-р Павлова.

16 са екипите, които обслужват Старозагорска област. Нападения е имало в Казанлък, Чирпан, Мъглиж. Цялото интервю с директора на Центъра за спешна медицинска помощ може да чуете в прикачения звуков файл.

От днес линейките в страната ще носят обозначителни плакати. Афишите ще са с различни послания, като идеята е да се подкрепи здравният министър Петър Москов в опитите да гарантира сигурността на медицинските екипи.
Инициативата е на медицинска федерация „Подкрепа", откъдето съобщават, че от 227 нападения над спешни екипи от началото на годината, 175 са в ромски махали.
Полицейски екипи да придружават линейките във всички райони, в които е бил регистриран случай на нападение над медицински екип. Около това предложение се обединиха на среща здравният министър д-р Петър Москов и представители на ромските общности в България.