И старозагорските джипита ще протестират
И старозагорските джипита ще протестират / снимкa: Sofia Photo Agency

„Протести категорично ще има - и то не с лентички, не по един час, ще бъдат ефективни, а не символични", заяви пред Дарик председателят на Старозагорското сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Георги Бакоев и допълни, че в сряда ще се проведе общо събрание на специалистите от доболничната помощ, на което ще се реши каква ще е общата форма на протест в Старозагорско.

„На първо място искаме да се нормализират плащанията. Реално от първи януари ние не сме получили една стотинка. Не можем да работим така - не можем да платим заплати, осигуровки, консумативи, ток, телефон, защото няма с какво. Това е първият проблем , който поставяме, каза д-р Георги Бакоев. По думите му обаче не само парите са проблем :

„По предложение на касата предстои да бъдат намалени регулативните стандарти, което означава, че ще имаме по-малко пари за изследвания, предстои също повишаване на осигурителната тежест. За съжаление има много неща, които ни принуждават да излезем на улицата и да протестираме", коментира д-р Бакоев.

В случай че лекарите решат да не работят, пациентите ще бъдат насочвани към денонощните кабинети 6 и 7 в Спешно-приемното отделение към МБАЛ-Стара Загора.

 

Ситуацията в страната:

Общопрактикуващите лекари в Кюстендил, Дупница и Разград излизат на протест. Лекарите в трите града ще спрат работа днес, а във вторник към протеста ще се присъединят колегите им от София, Пловдив, Велико Търново, Шумен.

29 от всичките 50 общопрактикуващи лекари в Разградска област ще стачкуват утре - съобщи председателят на регионалната им съсловната организация д-р Селиме Карагьозова. Няма да се включат в протеста само медиците, обслужващи отдалечени населени места.

От днес и общопрактикуващите лекари във Велико Търново спират работа със здравната каса. Това означава, че пациентите ще заплащат прегледите и лечението си според утвърден от всеки семеен лекар ценоразпис, заяви председателят на регионалното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Христо Димитров.