И прокуратурата подхвана Бедечка
И прокуратурата подхвана Бедечка / netinfo

Скандалният казус с определения за застрояване старозагорски парк „Бедечка” предизвика проверка на Окръжната прокуратура в Стара Загора. Вече години наред сагата буни духовете в града на липите.

Преди малко повече от месец омбудсманът Константин Пенчев излезе със становище, в което посочва нередности в плана за застрояване на парка. Сред тях е и неправилно обнародване в Държавен вестник, което прави плана нищожен. Месеци по-рано старозагорски архитекти и инженери алармираха, че не е спазена законовата процедура за заснемане на растителността при изработването на плана. В хода на дебатите излязоха още куп обстоятелства, като съмнения за конфликт на интереси, липси в документацията, явни фактически грешки.

Близо 400 декара зелена площ с много дървета и алеи продължават да бъдат заплашени от строителство, след като няколко фирми изкупиха реституирани в парка терени и финансираха изработването на план за застрояване. Това предизвика протести на природозащитни организации, митинги и бурни дебати.