И Казанлък отбелязва деня на Съединението
И Казанлък отбелязва деня на Съединението / Община Казанлък

С молебен в храм „Свети Йоан Предтеча" Казанлък ще отбележи 128-годишнината от Съединението на България. Молебенът ще бъде отслужен от архийерейски наместник отец Петко Мотев в съслужие с казанлъшки свещеници.

Слово за историческата дата ще произнесе преподавателят по история Гриша Горецов, след което ще бъде изнесен празничен концерт.

На 6 септември България осъмва с радостната вест - Съединението на Княжество България и Източна Румелия е провъзгласено. Всички европейски осведомителни агенции разнасят новината, която пресича и Атлантика. Поставено пред свършен факт, българското правителство приема извършения акт, а княз Александър Батенберг издава официален Указ на Съединението.

Голямото събитие в Пловдив е последвано и в другите градове и села в Източна Румелия. В Казанлък в кметството се получава телеграма за събитията в Пловдив. Веднага се събират началниците на правителствените учреждения и общинските съветници. До обед те получават съобщение за потвърждаване на станалите събития, пристига и пощенски куриер от там.

Междувременно казанлъшките граждани научават новината за извършване на Съединението. Забиват камбаните на всички църкви. Отслужен е молебен в Къринската църква на който се стичат развълнувани и въодушевени казанлъчани.

Пред тях вдъхновено говори учителят Бояджиев.

На следващия ден се получава известие, че княз Александър Батенберг ще мине през Казанлък на път от Габрово за Пловдив- на 8 септември. Целият този ден пътят от Казанлък до Шипка е пълен с народ.Мъжете носят своите кринки, а жените - цветя.

Княз Александър пристига в Казанлък вечерта заедно с министър председателя Каравелов и след като приветстват казанлъшката общественост, те за кратко си почиват и заминават за столицата на Съединението - Пловдив.