И Грийнпийс поиска запазване на парк Бедечка
И Грийнпийс поиска запазване на парк Бедечка / DarikNews.bg, архив

"Грийнпийс" подкрепи борбата на старозагорци за запазване на отредения за застрояване парк "Бедечка" в града. В отворено писмо до местните и национални институции от българския офис на "Грийнпийс" заявяват готовност да подкрепят редица протестни акции и да запознаят международните институции с проблема.

"Грийнпийс" припомнят, че голяма част от 400 дка зелена площ е заплашена от план за застрояване, който се основава на смущаваща реституция на земеделски имоти в парка.

Местни архитекти се противопоставиха и назоваха редица проблеми във въпросния план за застрояване, като например факта, че не е заснета растителността, както изисква Законът за устройство на територията, както и че не са спазени редица административни процедури. Беше установено, че планът предвижда и корекция на коритото на реката, което противоречи на добрите европейски практики и увеличава риска от наводнения.

Националният омбудсман Константин Пенчев вече два пъти изрази позицията си, че решението за подробен устройствен план не е било взето и обнародвано съгласно процедурите и закона. Омбудсманът се позова на българска и международна съдебна практика и законодателство в това отношение, които дават приоритет на обществения интерес, а не на интересите на една или друга група.