И дървото може да говори
И дървото може да говори / netinfo

“Когато ми липсват идеи, се оглеждам около себе си и си казвам : Защо пък да не напиша история за това дърво например. И дървото постепенно става от плът и кръв. То започва да говори, да се смее, да разказва за себе си и ето че вече си имам история.”

Така френската писателка Гют Жоли въведе деца от паралелки по изобразително изкуство в Стара Загора в дългия процес по написването и илюстрирането на детска книга. От своя страна те също провокираха интереса й, когато й показаха своите рисунки. Освен нея всички присъстващи се убедиха, че в Стара Загора растат бъдещи големи имена в тази област.

Творческата среща мина под наслов “Да четеш е празник” . Тя е част от голяма кампания за насърчаване на четенето, организирана от Министерството на културата на Франция и осъществявана у нас от Френския институт в София.

Гют Жоли живее в Монпелие, Франция. Автор е на повече от 20 книги. Първата й приказка е със заглавие „Мари и изгубената звезда”. Била е само на 8 години , когато съчинява първия си роман, разказващ за любов и страдание.

По-късно обаче избира да пише истории за деца.