среща
среща / областна администрация
Въвеждането на вечерен час за заведенията е ненужна и безполезна мярка на този етап, а в проверките на заведенията и хотелите да бъдат включени представители на браншовите организации, за да се избегнат съмненията за субективизъм.
 
Това е мнението на старозагорското Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите (СХР) и на Българската асоциация на заведенията (БАЗ). Те се срещнаха с областния управител Гергана Микова и изразиха позицията си относно мерките срещу коронавируса на местно ниво.
 
„Вашият бранш понася много тежко последствията от ковид кризата. За жалост, Старозагорска област вече е на прага на червената зона. Ситуацията се променя ежедневно. Областният медицински щаб ще реши какви допълнителни мерки ще предприеме. Разбирам, че трябва да се намери баланс между икономическите фактори и медицинските изисквания“, каза Микова.
 
В официално писмо до областния управител и до ресорния зам.-кмет браншовиците настояват компетентните институции да обявят при колко положителни теста за даден период ще се ограничава работата на заведенията и хотелите, както и при колко положителни теста те ще могат да възстановяват дейността си.
 
Хотелиерите и ресторантьорите искат също самостоятелните заведения, които са извън хотели, летища, автогари и жп гари да работят поне до 24 ч. Тези, които са към места за настаняване или транспортни хъбове, да нямат ограничение в работното време. Ако заведенията към хотелите обслужват само гости на хотела, те да работят без ограничение в капацитета, искат още от СХР.
 
Да отпадне изискването гостите на хотелите да носят маски, защото контролът се извършва още на входа на съответното място за настаняване, е друго предложение на браншовата организация.
 
Във връзка с приближаващите празници, хотелиерите и ресторантьорите искат да бъде наложено допълнително сертифициране на заведенията за хранене и развлечение и на местата за настаняване. Така, според тях, ще се гарантира безопасността и спокойствието на гостите и на работещите. Идеята е на видно място в съответното заведение или хотел да бъде поставен регионален знак, който да показва, че мястото отговаря на всички изисквания за безопасност на клиентите, а собствениците спазват стриктно въведените ограничения.
 
Областният медицински съвет ще проведе поредното си заседание утре. То ще е разширено и на него са поканени да присъстват и представители на СХР и БАЗ.