документи документ
документи документ / Thinkstock/Getty Images
Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите също се обяви категорично срещу изграждането на цех за производство на олово в Стара Загора и се присъединяват  към петицията в защита на здравето и правото на старозагорци да живеят в чист град.

Може да подкрепите петицията на https://www.peticiq.com/232001?a=2 . До момента са се подписали над 1 500 души.

„65 фирми от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите – Стара Загора с над 1900 човека персонал декларираме:

-Подкрепяме и се присъединяваме към становището на община Стара Загора с цел защита на обществения интерес на жителите на кв. „Кольо Ганчев“ и кв. АПК, на работещите в района на Южна промишлена зона и на всички граждани на Стара Загора, в изпълнение на генералната стратегическа цел на общинска администрация „Подобряване качеството на живот на населението в Общината чрез осигуряване на благоприятна околна среда и запазване природните дадености на региона“.

-Настояваме Експертния екологичен съвет към РИОСВ – Стара Загора да вземе решение за неодобрение реализацията на инвестиционно предложение „Изграждане на цех за производство на олово“.

- В защита на здравето на децата си и нашите семейства и правото ни да живеем в чиста среда сме готови да се противопоставим на инвеститора с всички позволени от Закона средства, в т.ч. и с протести.

- Ще огласим нашата позиция чрез медиите и ще създадем собствена работна група, която да подкрепя община Стара Загора, представлявана от кмета Живко Тодоров, и да отнесе проблема до съответните министерства и Народното събрание чрез нашите депутати“, е записано в становището на сдружението.

Фирмите в него призовават и други браншови организации да се присъединят към позицията им.