/ Държавна опера Стара Загора
Хорът на Старозагорската опера е отличен с "Кристална лира" в категория "Хорово изкуство". Наградата получи директорът на културния институт Огнян Драганов на тържествена церемония в Софийската опера.

Отличието се присъжда на хора с хормайстор Младен Станев - за премиерното за Стара Загора изпълнение на ораторията "Страсти по Матея" по музика на Митрополит Иларион Алфеев на 28 август 2020 година, под диригентството на Старозагорския митрополит Киприан и за концерта "Класика и джаз от Великобритания" от цикъла "Музика без граници" на 12 март тази година.

Хорът на Държавна опера-Стара Загора представя музиката на Великобритания

Хорът на Държавна опера-Стара Загора наброява 45 професионални оперни певци-артисти от страната и чужбина. Последните години хорът преживява своеобразно възраждане на самостоятелни творчески мисии – концертира извън спектаклите на операта с жанрово разнообразен репертоар – акапелни, симфонично-ораториални творби, произведения от епохата на барока, класиката, романтизма, двадесети век, съвремени автори и дори джаз, както и камерни форми на концертиране.

Особена чест за състава в последните години е работата със Старозагорски митрополит Киприан в сферата на православната и кантатно-ораториалната музика. Индивидуална певческа и интерпретационна подкрепа на хористите оказва почетния солист на операта Стефка Минева.


 
Държавна опера Стара Загора