Химия и Heavy Metal в „Нощта на учените 2011”
Химия и Heavy Metal в „Нощта на учените 2011” / Darik News arhiv

Под мотото „Учените и химията в подкрепа на икономиката и обществото" и с концерт "Heavy Metal" Classic Party ще отбележи Стара Загора Нощта на учените 2011.

Градът на липите е един от шестте, който участва в мждународната инициатива.

Домакин е Регионален исторически музей, а организатор - ДИПКУ към Тракийски университет.

В 13 часа врати за любознателните старозагорци и гости на града ще отворят химическите лаборатории в Медицински факултет - Молекулярна биология и Екологична химия.

В 16.30 часа ще се проведе викторина на тема „Нобел и Нобелови награди". Тази година се навършва век от удостояването с Нобелова награда по химия на Мария Кюри - първата жена нобелов лауреат и първият учен, удостоен два пъти с нобелова награда.

От 17.15 часа е конкурсът „Химията около нас". Желаещите могат да участват с постери или презентации. Четиредесет и пет минути по-късно е проявата „Градът на бъдещето - Еко сити". От 18.45 ще започнат демонстрационните експерименти със сиистемата „Фурие" - "Кабинети по любопитство".

"Heavy Metal" Classic Party започва от 19,30 часа.

За шеста година България ще участва в Европейската нощ на учените. Събитието се реализира по рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие.
2011 г. е обявена за международна година на химията. Затова у нас събитието се провежда под мотото „Учените и химията в подкрепа на икономиката и обществото". нобелова награда.