Повече от десет хиляди души от България и света присъстваха на най-красивия празник в Розовата долина. Ритуален танц на розоберачки по традиция постави тази сутрин кулминацията на 118-те Празници на розата в Казанлък.

В беритбата в розовите градини се включиха посланиците на Русия Елеонора Митрофанова и на Япония Нарахира Хироши, посланиците на Алжир Латифа Беназза и на Индия Санджай Рана и посланикът на Виетнам Доан Туан Лин, както и словашкият посланик Мануел Корчек. Заедно с тях гюлов цвят набраха гости от посолствата на Индия и Индонезия, от побратимените градове в Русия, Северна Македония, Полша и Гърция, туристи от Китай и Русия.

БТА

Казанлъчани показаха на своите гости живите си традиции, споделиха красивите си емоции и гостоприемно ги зарадваха с пищно шествие в центъра на града. Начало на Дефилето на Аромата и Красотата дадоха Царица Роза 2021 Александра Хаджихристова и нейните подгласнички Тиара Братованова и Ивона Габарова и нежните малки Принцеси на розата от тяхната свита.

БТА

"Добре дошли в столицата на Розовата долина!", приветства многобройните гости от близо и далеч кметът на Казанлък Галина Стоянова. "Празникът на розата в Казанлък е обичан от всички българи! Търсен е по целия свят, защото носи едно съкровено послание - посланието за красота и милосърдие. Казват, че смисълът на живота е в това да пренесем посланието от детето, което сме били на стареца, в който ще се превърнем, но никога по пътя си да не го губим.", сподели Стоянова.

Благослов към гостите на празника направи Старозагорският митрополит Киприан.

"Колко радост, красота, настроение, мир и любов цари днес в Казанлък! Благословеният град, който запази възрожденския си дух, който умело пази своите традиции, пази своята вяра към род и родина, пази вярата във човека и винаги търси доброто във всеки.", отбеляза Негово Високопреосвещенство. Той припомни тъжната 2020 година, но изтъкна: "Ето днес Бог благослови да сме отново заедно!"

БТА

Сред официалните лица на празника бяха българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.

"Празникът на розата е надежда след преживяната трудна година. Надежда, за да отправим благодарност към всички, които ни помогнаха да преминем през този труден период, но и надежда за това да запазим красотата, човешкото, младостта, общите човешки усилия, така че отново да имаме поглед, вперен напред, в който да се отразява блясъкът на тези невероятни млади хора, които са с нас днес" заяви тя пред журналисти.

Празничното шествие за малки и големи беше исторически белязано от Купата на Аматьорската лига, която Розите завоюваха за първи път, за огромна радост на своите съграждани, в навечерието на кулминационните тържества. С ценния трофей в пъстрите редици на дефилето преминаха и победителите на ФК "Розова долина".
БТА