Гьоков: Работа има
Гьоков: Работа има / netinfo
Ако сте инженер, икономист или друг висококвалифициран специалист, може да си намерите работа много лесно. Дори имате право на претенции, тъй като в момента на пазара на труда най-търсени са висококвалифираните кадри, каза директорът на Бюрото по труда в Стара Загора Георги Гьоков. Според него на човек сега се падат по 2 работни места, за разлика от преди 2 години, когато за едно работно място са се борили 8 човека.

Не така обаче стои въпросът с хората без образование и квалификация. “Много голяма част от тях стават продължително безработни поради ниската им активност”.

Има и такива, които не бързат да си намерят работа, а разчитат на програмата за социално подпомагане на Бюрото по труда. В тази връзка е и нова идея на социалното министерство да съкрати срока на подпомагане от 12 на 6 месеца. “ За един млад прав и здрав човек това е достатъчно, за да стъпи на крака и да си намери работа”- казва Георги Гьоков.

В същото време все повече са майките, които искат бързо да се върнат на работа. Бюрото по труда помага и на тях с чрез програмата “В подкрепа на майчинството”. Тя става все по атрактивна, уверява Георги Гьоков. Единствената стъпка, която трябва да се направи още е да се преразпределят средствата по нея, за да се помогне на нарастващият брой майки да намерят детегледач за детето си.

Шанс да намерят своето работно място имат и хора с над 70 процента увреждания , каза началнникът на отдел Социална закрила Жанета Колева. В тяхна помощ е програмата “Заетост и обучение на хора с трайни увреждания”.

“Все по – ниска е безработицата” – обобщи директорът на Бюрото по труда в Стара Загора Георги Гьоков.”През август в областта са регистрирани 8642 безработни, като равнището на безработицата е 5.00 на сто. Спрямо август 2007 то се е понижило с 1,2 пункта. “

В програмите за заетост от началото на годината са включени 2894 безработни, като най-ефективна е Националната програма ”От социални помощи към осигуряване на заетост”.