Мартин Матов
Мартин Матов / btvnovinite.bg
Мартин Матов е българската математическа звезда за 2018 г. Момчето е част от звездния отбор, който ще ни представи на Хонгконгската международна математическа олимпиада (HKIMO).

Подкрепата си за Марти е заявил и най-добрият български тенесист Григор Димитров. На официалната си страница тенис звездата е поместил снимка, над която е написал „Колко е хубаво да чуеш, че БЪЛГАРЧЕ е световен шампион по математика! Браво, Марти!“.

математическа надежда
netinfo


Мартин Матов е от София и на 15 септември ще бъде в първи клас. Зад гърба си обаче момчето има една значима победа от Тайландската международна олимпиада - през февруари в столицата на Тайланд той пребори конкуренцията и спечели купата за абсолютно първо място сред връстниците си. Другите отличия, които Марти завоюва, са „Звезда“-та на турнира и покана с гостоприемство за участие през 2019 г. на остров Пукет в следващото издание на олимпиадата.

Сега пред Мартин предстои още една трудна задача - да пребори конкуренцията и в Хонг Конг. Там на 1 септември стартира Хонгконгската международна математическа олимпиада (HKIMO). С надеждата за успех в Хонг Конг са още 22-ма млади български математици, всеки от които е потенциален шампион на олимпиадата.

Старозагорските представители са от двете математически гимназии - в Казанлък и Стара Загора. Любен Карбанов вече е печелил медали в Сингапур през 2016 и в Куала Лумпур 2017, а Даниел Бояджиев е с медал от Банкок 2018. Дебютанти на голямо състезание са Пламен Желев и Атанас Вълчев, но това съвсем не ги отписва от плановете за медали и купи на състезанието.

Ето и състава на България, излъчен след квалификацията на 12 май:

Мартин Матов (подготвителен клас; София),
Ивайло Димитров (подготвителен клас; София),
Камен Пехливанов (подготвителен клас; София),
Николай Радев (1 клас; Русе),
Александър Николов (1 клас; София),
Емма Ангелова (2 клас; София),
Кристиян Николов (2 клас; София),
Мартин Канин (2 клас; София),
Христо Ценев (2 клас; София),
Борис Бабев (3 клас; София),
Огнян Огнянов (4 клас; София),
Калина Железчева (4 клас; София),
Алек Ангелов (4 клас; София),
Християна Василева (5 клас; Сливен),
Атанас Вълчев (6 клас; Стара Загора),
Пламен Желев (6 клас; Стара Загора),
Давид Цаков (6 клас; София),
Любен Карбанов (6 клас; Стара Загора),
Даниел Бояджиев (6 клас; Казанлък),
Радостин Железчев (6 клас; София),
Александра Игнатова (6 клас; София),
Габриела Чавгова (8 клас; Пловдив).