Граждани в спор с председателя на Общинския съвет в Стара Загора
Граждани в спор с председателя на Общинския съвет в Стара Загора / netinfo

Граждани влязоха в залата на Общински съвет Стара Загора, за да раздадат на старейшините копия на декларация срещу обгазяванията на града.

Документът е от 18 януари и е подписан от 400 старозагорци. Декларацията е внесена в деловодството на общинска администрация на 29 януари и е резюмирана от служителка Галина Василева. В писмо до медиите представители на Гражданска инициатива „За чист въздух в Стара Загора" изразиха възмущението си от поведението на председателя на Общинския съвет Тенчо Руканов. Представяме част от текста без редакторска намеса:

"Днес, 25.02.2010 г.,  след проверка в Деловодство на Община Стара Загора, граждани се обърнаха към служителката Галина Василева със запитване дали е разгледана Декларацията и кой и кога ще даде отговор? Служителката отговори, че няма законов срок за отговор, тъй като това е „декларация". Гражданите поискаха да се срещнат с Председателя на Общинския Съвет, но Галина Василева излъга, че същият не е в залата.

Гражданите влязоха в залата, където бяха общинските съветници и при опит да им раздадат копия от текста на Декларацията, за да се запознаят с него, тъй като по вина на техния председател те не бяха запознати с него, бяха прекъснати от човек, който им обясни, че не могат да го направят. Същият бе попитан от гражданите кой е той, след което става ясно, че той е председателят. Господинът не пожела да разговаря с гражданите и ги отпрати с обещания да даде отговор в законовия срок, който изтича на 28.02.2010 г.".

В отговор за Дарик радио председателят на местния парламент Тенчо Руканов заяви, че "няма да бъдат толерирани самоволни действия на граждани, които са извън правилника на Общинския съвет". Руканов уточни, че има законов срок за отговор, който все още не е изтекъл.

От Гражданска инициатива "За чист въздух в Стара Загора" настояват за извънредно заседание на Общинския съвет, на което да бъде обсъдена декларацията и проблема с обгазяването на Стара Загора.