/ netinfo
За трета поредна година Sofia MENAR Film Fest гостува в Стара Загора. От 15 до 29 януари в Регионална Библиотека „Захарий Княжески“ ще бъде показана селекция от 8 заглавия с фокус Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка.

Събитието е организирано от ArtEria – Стара Загора в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора. Вход – с билети.

Цена на билетите 5/3 лв. за учащи и пенсионери. За зрителите се предлага MENAR PASS, който дава достъп до всички прожекции на редовна цена от 30 лв. и цена с намаление за ученици и пенсионери – 20 лв. 

Подарете (си) MENAR PASS или MENAR PASS LESS (ако сте ученик или пенсионер) за 11-ото издание на фестивала! 8 прожекции в рамките на 2 седмици в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора.
https://epaygo.bg/8550854908

Билети се продават и преди всяка прожекция пред залата.

ПРОГРАМА:

15 януари (вторник) – 18:30 ч. ОТКРИВАНЕ: „Да пееш в Париж“ – Казахстан, игрален Paris Song – Amre Казахстан – Латвия – САЩ (2018) 90 мин. Режисьор: Джеф Веспа Сценарист: Бенджамин ван дер Веен C: Бен Олдридж, Филип Броуди, Аби Корниш, Санджар Мади

Той е самороден талант от малък град в Казахстан и е известен в цялата страна с красивия си глас и умението да свири на националния инструмент дамбъра.

На 37 му предстои да стъпи на парижка сцена и за първи път да срещне европейската публика с казахското изкуство. Качва се сам във влака за Париж, а слиза с добър приятел: Джордж Гершуин.

В Париж се среща с Ромен Ролан, който казва след негово изпълнение „Сега разбирам защо на Изток сравняват певците със славеи.“ По време на парижките гастроли за него пише френската преса, сравняват го с Карузо и Марио Ланца. Професорът от Сорбоната Перно записва няколко негови песни на фонограф, но записите не са намерени.

Животът му е кратък, но успява да влезе в историята на музиката. Той е  Амре Кашаубаев, роден през юли 1888 г. в Кайнар, Източен Казахстан. Загива при неизяснени обстоятелства на 6 декември 1934 г. в Алма Ата. Гласът на Казахстан, драматичен тенор, актьор и музикант, един от основоположниците на казахското национално театрално изкуство.

17 януари (четвъртък) – 18:30 ч. „Таксим Холдем“ – Турция, игрален Hold’em Tурция (2017) 90 мин. Режисьор: Майкъл Йондер Сценарист: Майкъл Йондер C: Незих Джихан Аксой, Ърмак Еджем Айдемир, Кенан Едже, Дамла Сьонмез

Всяка събота вечер Алпер събира приятелите у дома и играят покер до сутринта. Апартаментът му е близо до площад „Таксим“ – център на антиправителствените демонстрации.

Играта е в разгара си, а отвън ехтят скандирания, чува се вой на сирени и пукот от пиратки. Приятелката на Алпер, която не може да си седи безучастно, докато слуша суматохата на улицата, иска да изкара всички от дома на Алпер на протеста, но за мъжете около масата играта е много по-важна от бъдещето на страната.

19 януари (събота) – 14:00 ч. „Хинду Блус“ – Пакистан, документален Indus Blues Пакистан (2018) 76 мин. Режисьор: Джауад Шариф Сценарист: Харун Риас

Едно вълнуващо пътешествие из непознатите кътчета на Пакистан в акомпанимент на традиционни музикални инструменти, характерни за регионите на страната. Филмът представя живота на пакистанските музиканти, които споделят колко е трудно да продължат традицията на музикалната култура.

Режисьорът Джауад Шариф успява да заснеме едни от последните майстори, свирещи на традиционни инструменти в пределите на древната цивилизация по поречието на река Инд. и 16:00 ч. „Имамът“ – Русия, игрален Mullah – Мулла Русия (2018) 121 мин. Режисьори: Рамил Фазиев, Амир Галяскаров Сценаристи: Илгиз Зайниев, Марат Ахметчин C: Марат Башаров, Рамил Фазиев, Гюзал Гафорова, Рафик Тагиров. 

Филмът е заснет по мотиви от едноименната пиеса на Туфан Минулин. През 2006 г. пиесата получава специалната награда на Министерството на културата на Република Татарстан.

В затънтено селце в Татарстан новопостроената джамия се нуждае от имам. Тук върлуват безработицата, алчността, безчестието и кражбите. Младият Асфандиар се нагърбва с нелеката задача да изпълнява службата на имам в селото.

Появата на духовно лице в околността създава напрежение, вместо да осигури сред селяните спокойствие на духа и помирение, а Асфандиар е с чувство за дълг и е решен да помогне на всеки, който се нуждае.

22 януари (вторник) – 18:30 ч. „Стадо без пастир“ – Иран, игрален Maghzhaye Koochake Zang Zadeh Иран (2018) 110 мин. Режисьор: Хуман Сейеди Сценарист: Хуман Сейеди С: Навид Мохамадзаде, Фархад Аслани, Назанин Баяти, Навид Пурфараж.

Трима братя и сестра живеят в престъпно гето в покрайнините на Техеран. Останали съвсем сами, те се лутат в дебрите на тъмния свят и търсят своя пастир.

Най-големият брат с железен юмрук държи властта в семейството, а най-малкият се опитва да го надвие и да ръководи престъпната фамилия. Един ден някой качва клип в интернет как сестра им Мона сваля кърпата от главата пред мъж, за да се похвали с красивата си плитка. Честта на семейството е застрашена и братята трябва да я защитят.

26 януари (събота) – 14:00 ч. „Йога – Архитектура на спокойствието“ – Бразилия, документален On Yoga the Architecture of Peace Бразилия – Индия – САЩ –Китай (2017) 87 мин. Режисьор: Ейтор Далия Сценарист:

Ейтор Далия 25 години в обектива на Майкъл О`Нийл попадат световни кинозвезди и велики личности. Снима за „Fortune“, „Vanity Fair“ и  „Glamour“, но богатството, панаирът на суетата и блясъкът не му стигат, за да е щастлив. Едно лично премеждие преобръща живота му и той започва да следва пътя на духа си чрез йога. Заминава за Индия и Тибет, за да се срещне със своите духовни учители и йогини.

„Пътуването никога нямаше конкретна крайна цел, беше просто моят личен път в йогата. Пътят беше река, а целта беше да си във водата. Енергията течеше като поток във връзката ми с йога.

Нужни са ни само малко спокойствие и тишина, за да съпреживеем тези неща. и 16:00 ч. „Оскърбление“ – Ливан, игрален The Insult – L’insulte Ливан – Франция (2017) 112 мин. Режисьор: Зиад Дуейри Сценаристи: Зиад Дуейри, Жоел Тума С: Адел Карам, Камел Ел  Баша, Камий Саламех

но безобидно спречкване на улицата в Бейрут изправя двама мъже един срещу друг и е на път да прерасне в тежък конфликт. Гордостта и на двамата е накърнена.

Единият очаква извинение, но никога не го получава. Враждата им стига до съда. Толкова са убедени в правотата си, че се явяват сами без адвокат. Всеки е прав за себе си и е готов да защити честта и името си.

Личната история на Тони и Ясер изважда на светло дребни предразсъдъци и отприщва много насъбран гняв като противопоставя две общности в един град и отваря старите рани на миналото.

29 януари (вторник) – 18:30 ч. „Мароко отвисоко“ – Франция, документален Morocco Seen from Above – Le Maroc vu du ciel Франция (2017) 79 мин. Режисьори: Ян Артюс-Бертран, Мишел ПитиоСценаристи: Ян Артюс-Бертран, Мишел Питио

Красотите на северноафриканската страна от птичи поглед. От заснежените върхове на Атласките планини, през хилядите светлини на площад Джема ел Фна в Маракеш и внушителния силует на джамията „Хасан II“ в Казабланка, до синия пейзаж на Шефшауен и пясъчните дюни на Мерзуга.