Горски стражар застреля при самоотбрана брат на бракониери
Горски стражар застреля при самоотбрана брат на бракониери / DarikNews.bg

Горски стражар застреля при самоотбрана брат на бракониери в село Едрево, община Николаево. Служителят на Държавно горско стопанство Гурково и негов колега били нападнати от голяма група роднини на засечени да крадат дърва роми.

Инцидентът станал снощи в село Едрево. На мястото 38-годишният горски стражар пристигнал заедно със свой колега по сигнал за незаконна горска сеч. Двамата служители спрели за проверка каруца, натоварена с около един кубик дъбова дървесина за огрев, която не била маркирана с контролна горска марка. Липсвал и превозен билет за нея. С каруцата пътували двамата братя Стоян Георгиев на 26 г. и Илиан Георгиев на 19 г. и още един младеж на 18 години.

По време на проверката към тримата мъже се присъединили множество техни роднини, които опитали да възпрепятстват действията на горските стражари и ги нападнали с колове и подръчни материали. За да предотврати нападението, единият горски стражар произвел няколко изстрела със служебния си пистолет "Макаров". Един от куршумите пронизал смъртоносно 25-годишния Юри Георгиев, брат на двама от бракониерите в каруцата. Мъжът починал намясто.

Трупът му е откаран за аутопсия в Катедра „Съдебна медицина" - Стара Загора.

Единственото, което мога да кажа по случая на този етап е, че инцидентът е станал при самозащита. Всеки човек е мил за себе си повече от другия. Двамата са били нападнати, лаконичен бе Директорът на Държавно горско стопанство Гурково Гинчо Радев. Той не скри, че всички негови подчинени, а и самият той, са в голям стрес след случилото се.

Служителят, произвел изстрела, бил опитен и работел в Горското стопанство повече от 8 години. Инцидентите като този, при които горски стражари ставали обект на нападение и саморазправа от страна на бракониери в района, се случвали често.

Инцидентът е станал пред частен дом, в който тримата мъже с каруцата трябвало да доставят крадените дърва, уточни кметът на Николаево Косьо Косев. Той е посетил селото, където в момента заради породилото се напражение е дислоцирана жандармерия.

Обстановката малко се успокои. Близките на убития обещаха да няма саморазправа, каза кметът на с. Едрево Венелин Янков.

Загиналият е баща на три деца. Миналата година излежал присъда от година и половина в затвора.