Гладна стачка срещу Параграф 22 в Гранит
Гладна стачка срещу Параграф 22 в Гранит / netinfo
59-годишната Валентина Петрова и 41-годишната Иванка Кирова от старозагорското село Гранит гладуват близо едно денонощие .Причина за техния протест е несъгласието им с неправомерното земеразделяне в Гранит. “Това е една одисея ,която продължава седма година , и ние ще стоим пред Областна дирекция “Земеделие и гори” в Стара Загора , докато не получим адекватен отговор по нашия проблем”, сподели пред Дарик Валентина ,която страда от анемия и за няколко часа дори спря да пие вода.

Протестът е от понеделник и цели да привлече вниманието на министъра на земеделието и горите , за това че не се изпълнява негова заповед за преработка на поземления план на село Гранит. Старият план е от 1997 година ,но сега се действа по планът от 2001-ва .Срещу вторият са подадени стотици жалби на недоволни собственици на земя в Гранит , които твърдят ,че по силата на втория се раздават стотици декари земя на хора ,които не притежават необходимите документи за собственост .

На практика,ние които имаме документи и те са нотариално заверени , оставаме без земя ,която по закон трябва да ни бъде възстановена , защото според втория план тя се раздава неправомерно на други хора , коментират двете гладуващи жени.

След като вторият план влиза в сила се появяват документи , издадени от закритата по това време поземлена комисия в община Братя Даскалови.Тя не действа от февруари 2000-та година , а документите са издадени през октомври същата година , недоволства Валентина Петров, която е лично ощетена с 23 декара земя.

Изпълняващият длъжността директор на Областна дирекция “Земеделие и гори” Йордан Узунов потвърди ,че вторият план е изработен след заповед на министъра на земеделието от 2001-ва година.Същият този план е обжалван пред Старозагорският Окръжен съд и в последствие пред ВАС.С решение от 2006-та година ВАС постановява че, остава в сила втарият земеразделителен план.Ние имаме решение на ВАС, така че сме длъжни да го изпълняваме, допълни Узунов.

С проблема се ангажира старозагорският депутат Трифон Митев, който определи ситуацията около земеразделянето в село Гранит “като Параграф 22” .

Землището на село Гранит е близо 30 хил.декара .Ощетените са стотици , а земята им вече се разпродава на чужденци. Ням свидетел на ставащото вече седма година е вековният дъб на село Гранит.

Валентина Петрова и Иванка Кирова продължават гладната стачка, а до тях ще гори свещ.Както те самите казаха : “докато някой ни види и чуе”.