ГЕРБ Казанлък призова за оставки на кмета и  шефа на местния парламент.
ГЕРБ Казанлък призова за оставки на кмета и шефа на местния парламент. / netinfo

 Кметът на Казанлък Стефан Дамянов и председателят на Общинския съвет в града Васил Самарски да подадат оставки.

За това настояват от ръководството на ПП ГЕРБ в Казанлък, в разпространено официално Обръщение към  гражданите на Общината.  Поисканите оставки на шефовете на местната законодателна и изпълнителна власт в Казанлък, от ръководството на ГЕРБ в града  определиха като „морален акт", тъй като те не сваляли , а само призовавали.

В  Обръщението  гражданите се приканват да призоват ръководителите на местната изпълнителна и законодателна власт   за доброволно  оттегляне от постовете.

„ Подайте си оставките, господа властимащи, докато все още може да се намери изход от кризата в града ни!. Помислете за гражданите,  а не за вашите лични интереси", се казва в Обръщението на ГЕРБ. То бе прочетено лично от местния лидер на организацията в Казанлък и председател на групата съветници на ГЕРБ Иван Кьосев.  Той  и колегите му отказаха да  посочат три грешки на кмета и председателя на местния  законодателен орган, с които се искат оставките им, с аргумента , че  "не са на изпит и не са длъжни да кажат грешките  на единия и на другия", според Иван Кьосев. Представителите на  ГЕРБ обаче бяха категорични, че  "започналите промени на национално ниво",  които били "правилни", "не се мултиплицират на местно".

Според местните ГЕРБ-ери законодателната власт в община Казанлък , упражнявана от председателя на Общинския съвет Васил Самарски, който е представител на БСП, "се ръководи в стила на тройната коалиция- съглашателство, в задкулисни игри, лични и корпоративни интереси, които спират развитието на града и селата от общината". Изпълнителната власт, в лицето на кмета Стефан Дамянов, според партия ГЕРБ  "продължава политиката на тройната коалиция  на корупция и безкрайно отлагане на проблеми и вземане на еднолични решения".

От ГЕРБ не се ангажираха със срок, който дават за евентуална реакция на призованите за оставки,  но  заявиха, че ще изчакат и  решат какво да направят. 

 В заключението на Обръщението към гражданите на Казанлък се казва, че „Общинското ръководство на ПП ГЕРБ поема ангажимент да положи всички необходими усилия  за създаване на ново работещо мнозинство в Общинския съвет, което ще допринесе за промяна в стила и метода на работа между общинската администрация  и общинските съветници, единствено и само в интерес на гражданите на общината".

 Помолен да конкретизира какво разбира под "ново работещо мнозинство", лидерът на ГЕРБ в Казанлък Иван Кьосев заяви: " Това са хората, които биха подкрепили политиката на ГЕРБ".  

  Потърсен за коментар председателят на Общинския съвет в Казанлък Васил Самарски коментира призива за своята оставка така: „ Считам, че партия ГЕРБ е подведена от своя местен лидер Иван Кьосев. В Казанлък наистина има тройна коалиция и тя е на ГЕРБ, НДСВ и ДПС. Ярко доказателство за това е Председателския съвет на общинския съвет от 12-ти ноември тази година, когато лидерът на ГЕРБ Иван Кьосев упълномощи представителя на НДСВ Галин Георгиев да гласува от името на ГЕРБ по  важни въпроси за община, какъвто бе договорът с фирма „Ветроком". Самарски каза  също, че вече повече от месец Кьосев  и  представители на НДСВ се срещат тайно, с цел да формират ново мнозинство в местния парламент, като всичко това ставало с благословията на кмета Стефан Дамянов.

Целта на тези договорки била да се съхрани зам. кметицата на НДСВ Юлияна Палазова, на която пък депутатът от ГЕРБ Емил Карниколов иска оставката. Всичко това, както и много други факти, ме карат да твърдя, че партия  ГЕРБ в Казанлък е подведена от председателя си Иван Кьосев. Ето защо аз ги каня на среща в Общинския съвет, за да научат истината, такава, каквато е, заяви  за "Дарик" Самарски. Той припомни, че в предишния състав на местния законадателен орган, когато лидер на Съвета бе Иван Кьосев, се обръщал към кмета Стефан Дамянов с

„ шефе".

Потърсен за коментар кметът на Казанлък Стефан Дамянов заяви, че е в съвещание и затвори  служебния си телефон. 

Късно тази вечер стана ясно, че Дамянов ще коментира исканата си оставка от ГЕРБ на специална пресконференция утре - вторник -17-ти ноември от 15 часа в сградата на Общината.