Георги Първанов: Не мисля да отговарям до безкрай на  закачки
Георги Първанов: Не мисля да отговарям до безкрай на закачки / DarikNews.bg, Ина Танева

В държава, в която премиерът се опитва да превърне 8 милиона сънародници в обекти на своята политика, не е зле да има и един политически субект, да има алтернативна политика. Така президентът Георги Първанов коментира думите на премиера Бойко Борисов, че „президентът е политически субект".

„На България е нужен дебат, адресиран към реалните проблеми", заяви още в Стара Загора Георги Първанов и допълни,че дебатът трябва да е адресиран към здравеопазването, към образованието, към начина, по който ще бъдат решени финансовите проблеми чрез бюджета за 2011 година, реформите в социалната сфера.

"Ето затова трябва да говорим.Не мисля да отговарям до безкрай на такива закачки", каза още Първанов.

Българският държавен глава присъства на откриването на новата учебна година в Тракийския университет в Стара Загора. В поздравителното си слово той посочи, че живеем във време, в което отношението към науката и образованието е нихилистично.

„Категорично не приемам виждането,съгласно което на науката и образованието да се гледа като на някаква тежест, като бреме за бюджета и средствата за висше образование обикновено са на остатъчен принцип, каквото остане",заяви президентът.

По думите му на България е нужен нов модел за развитието на висшето образование, който предполага нов модел на учебния процес и преподаване, действена система за оценяване, както и изграждане на реален рейтинг на университетите в България.

През новата учебна година в Тракийския университет ще се обучават 1385 първокурсници от България и 291 чуждестранни студенти.