Генералният консул на Турция посети Стара Загора
Генералният консул на Турция посети Стара Загора / Областна администрация

Областният управител Недялко Недялков прие днес Генералния консул на Република Турция у нас Шенер Джебеджи. Визитата на г-н Джебеджи е първа и опознавателна, след като през август той бе назначен за генерален консул в Пловдив. Последната работа на турския дипломат е била в Русия, Москва.

Регионът на Генералния консул на Република Турция включва десет български области, сред които и петата по големина - област Стара Загора.

„Надявам се да продължим да изграждаме добри икономически отношения и стабилни връзки в сферата на образованието, както и да си сътрудничим в широк аспект", заяви г-н Джебеджи.

Недялко Недялков запозна генералния консул с възможностите за инвестиции в региона, с икономическите и културни характеристики на област Стара Загора. „Стара Загора е един от най-проспериращите градове в икономическо отношение, а областта ни е притегателно място за чужди инвестиции, включително турски", заяви областният управител. Енергетика, въгледобив, преработвателна, текстилна, хранително-вкусова промишленост са отраслите, които са добре развити в област Стара Загора и могат да станат обект на сътрудничество. „Като човек от бизнеса, сега областен управител, полагам големи усилия за подпомагане и развитие на бизнеса, включително и на турските бизнес интереси в региона", заяви г-н Недялков.

От своя страна г-н Шенер Джебеджи благодари на областния управител за „широкото и задоволително представяне на Старозагорски регион и за подкрепата, която оказва към турските бизнес вложения. Консулът подчерта, че турските бизнесмени са активни на старозагорска територия.

Генералният консул заяви в края на срещата, че е изключително доволен от визитата и благодари за топлото посрещане на областния управител.