/ Thinkstock/Getty Images
Международният франкофонски ученически театрален фестивал ще се проведе от 26-ти до 29-ти април в Стара Загора. „Това е двадесет и пето издание, след кратко прекъсване, от пет години Фестивалът отново се провежда в Стара Загора. Настояваме да бъде в нашия град, защото традициите на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ са свързани с него“, посочи зам.-кметът Иванка Сотирова.

По думите й, тази година Фестивалът ще е с нов формат, запазва се традиционното участие на трупи извън конкурсната програма. Новото е участието на гости от Франция. Те са ученици от Гимназия „Луи Жуве “ от Таверни, предградие на Париж. Френските театрали ще представят на 28 април вечерта   „Антигона“ на Софокъл. Общо 140 са участниците от България и чужбина.

Фестивалът се провежда с подкрепата на Община Стара Загора, Френски институт-България, Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България /АПФБ/, съвместно с мрежата на Алианс Франсез .  Той е основан през 1993 г. от Асоциацията на Преподавателите по и на френски език в България в партньорство с Френски институт-България.

„Идеята е Стара Загора да стане постоянен домакин на Фестивала“, каза Велизара Цонева, директор на Алианс Франсез в Стара Загора. Тя разказа още, че по решение на Организационния комитет тази година той ще се проведе с формат „10 от10“, за да се впише в международната мрежа на Фестивалите за Франкофонски ученически театър - "10 от 10". Десет френски автори са написали десет пиеси за деца и младежи, които ще се играят от участниците. Създатели на програмата „10 от 10“ са Ян Новак и Ирис Мюнюс, съвременни френски драматурзи.

Фестивалът събира ученици от 14 до 19 г., изучаващи френски език в езикови или общообразователни училища. В Стара Загора ще пристигнат трупи от градовете:  София, Варна, Бургас, Кърджали, Велико Търново, Благоевград и Ловеч. Ще участват още домакините от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Стара Загора, както и театрална трупа от Полша, която е включена в мрежата „10 от 10“.

Пиесите трябва да са с продължителност 20 минути и в тях да участват не повече от 10 души. Още три трупи ще се представят извън програмата на конкурса. Една е от Франция и две от софийското училище „Добри Войников“, чиито представители са носители на Златна маска от м. г.

В петък в залите на Международния младежки център и Пето основно училище „Митьо Станев“ ще се проведат пет театрални ателиета с по 25 участници, които ще бъдат водени от пет автори и режисьори.
Официалното откриване на Фестивала ще е в събота  в 9.00 часа на сцената на Драматичен театър „Гео Милев“, където ще се играят всички пиеси.

Ще бъдат раздадени 8 награди - златна, сребърна и бронзова маска, маска за най- добри актьор и актриса, за млада надежда, за най- добро владеене езика на Молиер и специалната награда на Община Стара Загора. Театралната трупа, която спечели Златната маска, ще бъде поканена да участва в „Театралните франкофонски срещи в Познан“ през май т.г.